avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale sub valoarea nominala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale sub valoarea nominala

Buna ziua,

Aveti idee daca exista vreo interdictie legala privind cesiunea unor parti sociale la un pret sub valoarea lor nominala?
Nu se modifica nimic in privinta partii sociale, in sensul ca ramane la aceeasi valoare, insa cesionarul va plati cedentului o suma mai mica decat cea reprezentand valoarea totala a pachetului ce se cesioneaza.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sisgog , utilizator 16:21, 14 Noiembrie 2014
Din cate stiu nu exista o interdictie in acest sens
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu conditia sa nu existe ceva mentiuni in actul constitutiv privind o asemenea operatiune, respectiv sa nu se incalce vreun drept de preferinta al celorlalti asociati, altor persoane.

Edit/ Si poate nu ar fi chiar gresit sa se si justifice diferenta de pret, pentru ca in practica s-a mai intamplat sa se judece fostii asociati pentru plata contravalorii partilor sociale, si poate nu doriti sa lasati posibilitati de interpretare pe viitor.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
Cabinet Individual de Avocat Georgescu Dan Mihai, Avocat
Multumesc.

Cei de la ORCB au o alta opinie, nemotivata, binenteles.
Ei spun ca se poate doar daca se justifica printr-un impas economic prin care trece societatea.
Insa nu este cazul in situatia mea.
Stau sa ma gandesc pe de alta parte ca exista si institutia donatiei, iar in acelasi timp L31/1990 nu conditioneaza in vreun fel ca cesiunea sa aiba un pret.
Partile sociale sunt ale unei societati? Pentru ca partile sociale sunt un bun mobil, care se vinde ca orice alt bun mobil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care are loc cesionarea partilor sociale (mult) sub valoarea nominala, la un SRL, asociatii cumparatori datoreaza 16% impozit pe profit pentru diferenta dintre valoarea nominala, mai mare, si pretul de cumparare, mai mic? Poate fi considerat ca s-a cumparat un bun avand valoarea de 10.000 lei cu 200 lei, de exemplu, diferenta de 9.800 platita mai putin fiind considerata profit la cumparare?

Majoritatea monografiilor si spetelor fac referire doar la situatia inversa, cesionare la pret mai mare decat valoarea nominala.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare societate florentyna florentyna Buna ziua! Am si eu o stuatie pe care nu stiu sa o abordez. Asociatul unic al unei sicietati vrea sa cesioneze societatea unei alte societati. Societatea ... (vezi toată discuția)
Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)