avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept la somaj

daca am fost incadrat in muca pe perioada determinata la expirarea celei de a doua prelungiri nu mi se mai prelungeste contractul pentru ca este reducere de personal,am 12 luni lucrate din ultimi doi ani,am dreptul la somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:35, 30 Octombrie 2012
1. Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Din cele spuse de dvs. reiese ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Da , in conditiile date aveti dreptul la somaj .... Angajatorul trebuie sa va elibereze o adeverinta - se numeste Adeverinta privind contributia angajatorului sau Anexa nr. 14 (Anexa nr. 26 la norme ) prin care demonstreaza ca a retinut si a virat la bugetul asigurarilor pentru somaj sumele reprezentand contributia individuala in cota prevazuta de lege si contributia datorata de angajator pe ultimele 12 luni
se acorda indemnizatia de somaj si dupa incetarea unui CIM pe perioada determinata cu timp partial de munca (4 ore/zi) ?
1. Se acorda indemnizatie de somaj si daca aveti CIM cu timp partial in conditiile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

3. - Adica daca aveti program cu 4 ore pe zi este nevoie de 2 luni lucrate la somaj pentru a face o luna cotizata la somaj.
- Daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti numai program de 4 ore pe zi acestea fac exact 12 luni de care aveti nevoie.

4. Daca spuneti cu ce fel de program ati lucrat in ultimele 24 de luni va spun daca puteti sau nu sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj la timp partial de lucru? carmena_iasi carmena_iasi Buna seara. Stiti cumva daca un angajat care a lucrat cu timp partial (4 ore) poate beneficia de indemnizatie de somaj? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj norma partiala silvia99 silvia99 cum se calculeaza indemnizatia de somaj la un c.i.m cu 4h/zi, 20h/ sapt? se injumatatesc cei 500 lei?si mai departe, proportional, pt 2h/zi, ... (vezi toată discuția)
Valoare indemnizatie somaj criscris1111 criscris1111 lucrez la o firma , am un contract de 2h/zi -215lei/luna , pana la 1 ianuarie 2014 am avut 1/h zi-100lei/luna, cat va fi indemnizatia de somaj in cazul ... (vezi toată discuția)