avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Sunt nascuta in 24 august 1956. Am inceput sa lucrez in 1 septembrie 1975 si pana in 1 decembrie 1983 am beneficiat de grupa a II a. Doresc sa stiu daca am dreptul la pensie anticipata cu penalizare sau fara penalizare. De asemenea, doresc sa stiu la ce varsta pot beneficia de pensie anticipata. Mentionez ca am o vechime de 37 ani si 2 luni cotizati la care se pot adauga echivalentul celor 8 ani si 2 luni cu grupa a II a. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adrianaborcea , utilizator 22:36, 6 Noiembrie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in august 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 8 ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an si 6 luni (60/6 - 1/6 = 59 de ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 2 ani (37/2 + 2/0 = 39 de ani si 2 luni).

3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta la 59 de ani, in august 2016.
- pensie anticipata (fara diminuare) la 55 de ani si 6 luni, in februarie 2012, deoarece ati depasit cu cel putin 8 ani stagiul complet de cotizare.

4. - Daca datele prezentate de dvs. sunt cele reale ca puteti prezenta oricand, de azi inainte, la Casa de Pensii cu actele necesare si cererea de pensionare anticipata.
- In cazul pensiei anicipate cuantumul pensiei este acelasi cu al pensiei pentru limita de varsta.
buna ziua domnule tudor ce inceamna pensie anticipata fara diminuare???multumesc
ia anticipata este fara diminuare.Pensia anticipata partiala este cu diminuare.Legea 263/2010


2 - Pensia anticipata



Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.




3 - Pensia anticipata partiala



Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Pensia anticipata este fara diminuare.Pensia anticipata partiala este cu diminuare.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
Carp Mircea, utilizator
1. La punctul 4 din raspunsul meu am spus ca ion cazul pensiei anicipate cuantumul pensiei este acelasi cu al pensiei pentru limita de varsta, adica nu se diminueaza pensia cu nimic fata de pensia pentru limita de varsta.

2. Deosebirea intre pensia pentru limita de varsta si pensia anticipata este ca in timp ce primiti pensie anticipata nu aveti voie sa mai obtineti venituri (salarii) dintr-o activitate profesionala pana la data cand veti beneficia de pensie pentru limita de varsta.

3. Trecerea de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu de catre Casa de Pensii.

Va multumesc mult pentru raspuns. De asemenea, as dori sa stiu daca venitul lunar obtinut din acord individual se ia in calcul la pensia finala. Va multmesc inca o data pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipatã mimi2344 mimi2344 Sunt nascuta in 1956, pe 24 August, si as dori sa stiu cati ani de vechime imi trebuie la pensia anticipata? Va rog frumos sa-mi spuneti! (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie anticipata? bucuririna bucuririna Sunt nascuta la 1.11.1958, am studii superioare de 5 ani, lucrez neintrerupt din august 1982 , am 8 ani grupa a II-a si doresc sa stiu cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie cioarec carmen cioarec carmen La ce dată poate beneficia de pensie anticipată parţială o femeie nascută în anul 1956 luna martie, cu 30 ani vechime în muncă din care 6 ani în grupa ... (vezi toată discuția)