avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

copilul meu a terminat facultatea in 2011dar nu a gasit de lucru decat ocazional , la negru ... cum ar putea beneficia de somaj pana isi gaseste ceva de lucru, chiar si sub pregatirea profesionala dobandita ( comunicare si relatii publice )
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:21, 30 Octombrie 2012
Art. 34 alin. 3 din Legea 76/2002:

(3) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii.

Atentie:
Art. 17 alin. 2 spune ca: (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

Deci nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Din pacate acum nu mai poate beneficia de somaj, intru-cat a trecut mai bine de un an de la terminarea studiilor.
Cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj in cazul tinerilor absolventi se depune la AJOFM in termen de 30 de zile dupa expirarea termenului de 60 zile de la absolvire (in care se considera ca tanarul isi cauta un loc de munca).
Se acorda indemnizatia de somaj incepand cu data inregistrarii cererii, desi cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, daca aceasta este depusa nu mai târziu
de 12 luni de la data finalizarii cursurilor.
carita:

1. Daca ati spune care este baza legala a afirmatiilor dvs. din ultimele doua fraze ar fi excelent.

2. Ma gandesc ca poate imi scapa mie ceva.
Legea 76/2002, art.38 alin. (3). Sper sa nu gresesc
carita:

1. Acele texte de lege nu se refera la somerii proveniti din absolventi.

2. Am avut si eu aceeasi parere, nu cu mult timp in urma, dar textul de lege care precizeaza ca absolventii trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in 60 de zile de la absolvire m-a facut sa dau inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj elev BiancaAlexandra BiancaAlexandra Pot beneficia de somaj daca am terminat liceul acum pe 30 mai si inca nu am dat bacul? Multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru absolventi sebi_pop sebi_pop Buna, As avea o nelamurire referitor la acordarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi. Am terminat studiile de masterat in Iulie anul curent si pana in ... (vezi toată discuția)