avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Somatie europeana. Este aplicabil Regulament CE nr. ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Somatie europeana. Este aplicabil Regulament CE nr. 1896 din 12/12/2006 de instituire a unei proceduri europene a somaþiei de platã? Regulamentul 44/2001 prevede proceduri de comunicare diferite care duc la respingerea recunoasterii si incuviintarii.

Dragi colegi,

Se pune problema recunoasterii si incuviintarii executarii pentru o somatie europeana emisa in temeiul Regulamentului CE 1896/2006, art. 12 al. 1, formular D insotita de un certificat de constatare a fortei executorii, emis in temeiul art. 18 al. 1, formular G din acelasi Regulament.
Este acest Regulament aplicabil? Va rog sa ma sprijiniti cu opinia dv.
Procedura de recunoastere si incuviintare in temeiul Regulamentului CE 44/2001 nu intra in aria discutiei si nu este aplicabila, intrucat somatia si certificatul nu sunt emise in temeiul acestuia. Procedura de recunoastere si incuviintare in temeiul Regulamentului 44/2001 nu ne ridica probleme si nu face obiectul discutiei.
Exista diferente sensibile intre aceste Regulamente, fapt ce face foarte importanta raspunsul la intrebarea privind. aplicabilitatea Regulamentului 1896/2006 in Romania.

Regulamentul 1896 in art. 12 al. 3 lit. b) si urmatoarele prevede notificarea/comunicarea somatiei europene emise catre debitor, care are dreptul de a formula opozitie.
Regulamentul 44 prevede in art. 34 pct. 2, printre altele, ca o hotarare nu este recunoscuta:
"dacă actul de sesizare a instanței sau un alt act echivalent nu a fost comunicat sau notificat pârâtului care nu s-a înfățișat în timp util și într-o manieră care să-i permită acestuia să-și pregătească apărarea, dacă pârâtul nu a introdus o acțiune împotriva hotărârii atunci când a avut posibilitatea să o facă".
Actele emise de instanta straina prevad ca s-a facut comunicarea somatiei catre debitor, in temeiul si cu respectarea dispozitiilor Regulamentului 1896. Debitorul s-a prezentat si a declarat ca nu a primit nicio citatie sau comunicare in niciun moment. Decizia instantei straine a fost emisa la 13 octombrie 2011. Am depus si un certificat emis de instanta straina care atesta ca in 7 februarie 2012 i s-a comunicat debitoarei somatia europeana. Vom face demersuri pentru a obtine copii de pe dovada efectiva a comunicarii.
Problema care se pune este: Este aplicabil Regulamentul 1896 in Romania? Se poate formula o procedura de recunoastere si incuviintare in temeiul acestui Regulament? In cazul in care aveti sfaturi privind procedura si practica, ar fi de mare ajutor. In ce masura este legala comunicarea, daca dovedim ca i s-a comunicat debitoarei somatia corect si intemeiat cu probe indubitabile, in temeiul Regulamentului 1896?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 18:44, 19 Februarie 2013
Acest regulament este aplicabil din 2008, prin el stabilindu-se libera circulaţie a somaţiei europene de plată între toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Comunicarea sau notificarea somaţiei europene de plată pârâtului se faca în conformitate cu legislaţia naţională a fiecărui stat în care trebuie efectuată comunicarea sau notificarea. Regulamentul stabileşte norme procedurale minime pentru comunicarea sau notificarea cu sau fără confirmare de primire din partea pârâtului.
Maniera efectiva de realizare a comunicarii ramane de demonstrat cu probe care sa dovedeasca primirea de catre debitor, acest lucru nu ridica probleme.

Problema este ca procedurile au prevederi contrare de citare.
Va rog sa observati ca Regulamentul 1896 prevede in art. 12 al. 3 lit. b) ca somatia europeana emisa de instanta se comunica, debitorul avand termen de opozitie ulterior. Nu se prevede ca se citeaza debitorul/nu se fac comunicari in timpul judecatii catre debitor, ci doar se comunica somatia emisa.

Regulamentul 44 prevede in art. 34 pct. 2, printre altele, ca o hotarare nu este recunoscuta "dacă actul de sesizare a instanței sau un alt act echivalent nu a fost comunicat sau notificat pârâtului care nu s-a înfățișat în timp util și într-o manieră care să-i permită acestuia să-și pregătească apărarea, dacă pârâtul nu a introdus o acțiune împotriva hotărârii atunci când a avut posibilitatea să o facă". Regulamentul 44 impune efectuarea unei comunicari/citari impreuna cu actulde sesizare a instantei astfel incat debitorul sa aiba dreptul de a se apara in cursul judecatii, spre deosebire de procedura Regulamentului 1896, in care debitorului i se inmaneaza somatia la final, avand drept de opozitie ulterior.
Cum se aplica aceste proceduri? Daca avem o somatie emisa in temeiul Regulamentului 1896, comunicata dupa eliberarea sa de catre instanta, asigurandu-se respectarea termenului de opozitie pentru debitor, se considera comunicarea facuta in mod legal?
Este Regulamentul 1896 de instituire a unei somatii europene, o lex specialia, care prevede norme ulterioare, speciale si derogatoare de la Regulamentul 44/2001, norma generala de reglementare privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială?

Va multumesc.
Din cele doua Regulamente, consider ca are prioritate Regulament CE nr. 1896 din 12/12/2006.
1. Cu siguranta Regulamentul 1896/2006 este aplicabil.
2. Nu este necesara realizarea unei proceduri de recunoastere a somatiei, nefiind aplicabil reg. 44/2001. Dupa obtinerea unei somatii europene in Statul de origine, aceasta impreuna cu o traducere legalizata se depun la executor in vederea derularii procedurii de incuviintare a executarii care se desfasoara potrivit dreptului comun national din statul de executare.
3. Trebuie sa va clarificati cateva aspecte. Ati vorbit de formular D si formular G. Formularul D reprezinta formularul folosit de instanta straina atunci cand pronunta o decizie de respingere a cererii privind somatia europeana ( de altfel aceasta este si denumirea marginala a formularului). Formularul E reprezinta decizia de admitere a cererii, acesta este cel pe care ar trebui sa-l aveti, impreuna cu formularul G care da caracterul de titlu executoriu somatiei.
4. Dovada comunicarii se face cu cele 2 formulare mentionate, E si G, impreuna cu un al 3-lea, formular F ( numit opozitie la somatie) care reprezinta formularul comunicat de instanta catre debitor si pe care acesta il va completa in vederea formularii opozitiei.
Trebuie sa retineti ca, formularul G ( cel ce da forta executorie) se emite de catre instanta in momentul in care se constata ca debitorul nu a formulat opozitie, sau cand opozitia a fost respinsa. Asadar, daca detineti formular G, aveti o decizie executorie care va fi pusa in executare conform pct. 2 de mai sus.
In concluzie, ca sa demarati procedura de executare, trebuie sa aveti : Formular A ( care reprezinta cererea de somatie europeana de plata), formular E ( somatie europeana de plata), formular G ( declaratie de constatare a fortei executorii ), in original si traducere legalizata a acestora.
Va multumesc pentru raspunsul intemeiat.
Avem formularele necesare, inclusiv G.
Ne aflam in situatia in care debitoarea invoca faptul ca nu a primit comunicarea somatiei. Regulamentul 1896/2006 prevede in art. 20 posibilitatea introducerii unei cereri de reexaminare in cazuri extraordinare de catre debitor, daca comunicarea s-a facut in conditiile art. 14, fara confirmarea primirii de catre parat. Creditoarea sustine ca s-a notificat de 2 ori somatia debitoarei, insa aceasta a refuzat sa o primeasca, iar curieratul a facut mentiune despre aceasta in scrisoarea de transport. In situatia in care exista proba refuzului primirii, consider ca cererea de reexaminare trebuie respinsa, intrucat art. 20 exclude fapta culpabila a debitoarei de neprimire a comunciarii somatiei.
Articolul 20
Reexaminarea în cazuri excepţionale

(1) După expirarea termenului prevăzut la articolul 16 alineatul (2), pârâtul are dreptul să ceară reexaminarea somaţiei europene de plată în faţa instanţei competente din statul membru de origine în cazul în cazul în care:
(a) (i) somaţia de plată a fost comunicată sau notificată în conformitate cu una din modalităţile prevăzute la articolul 14;
şi
(ii) comunicarea sau notificarea nu a intervenit în timp util pentru a-i permite să-şi pregătească apărarea, fără să i se poată imputa aceasta,
sau
(b) pârâtul a fost împiedicat să-şi conteste creanţa de cauze de forţă majoră sau datorită unor circumstanţe extraordinare, fără să i se poată imputa aceasta,
cu condiţia ca, în ambele cazuri, să acţioneze cu promptitudine.
(2) După expirarea termenului prevăzut la articolul 16 alineatul (2), pârâtul are, de asemenea, dreptul să ceară reexaminarea somaţiei europene de plată în faţa instanţei competente din statul membru de origine atunci când este evident că somaţia de plată a fost emisă greşit, ţinând seama de cerinţele stabilite de prezentul regulament sau având în vedere alte circumstanţe excepţionale.
(3) În cazul în care instanţa respinge cererea pârâtului pe motiv că nu este îndeplinită niciuna din condiţiile de reexaminare menţionate la alineatele (1) şi (2), somaţia europeană de plată rămâne valabilă.
În cazul în care instanţa hotărăşte că reexaminarea se justifică pe motiv că este îndeplinită una din condiţiile de reexaminare menţionate la alineatele (1) şi (2), somaţia europeană de plată este nulă şi neavenită.


Reglementarea art. 20 este deficitara. Nu se prevede expres faptul ca titlul este executoriu pe parcursul procedurii de reexaminare. Ce inseamna faptul ca somatia "ramane valabila" pana la data respingerii?
In opinia mea, titlul este executoriu si executarea silita se poate face pe durata judecarii, iar debitoarea are calea contestatiei la executare pana la solutionarea cererii de reexaminare.

De altfel am obtinut incuviintarea executarii silite la judecatorii si am trecut la executarea silita a debitoarei, nemaiasteptand pronuntarea in recursul de la Curtea de Apel formulat de creditoare impotriva sentintei Tribunalului de a respinge incuviintarea executarii sub motivul ca nu am prezentat atestatul traducatorului titlului.
Curtea de Apel a parut foarte deranjata de faptul ca am invocat: nelegalitatea sentintei pentru motivele: -citarii debitoarei in cauza; -citarii noastre prin afisare cu mentiunea de a prezenta atestatul traducatorului; acordarea unui termen de 7 zile calendaristice, redus la 4 zile (ziua acordarii termenului fiind intr-o vineri) pentru a depune autorizatia, in conditiile in care creditoarea este persoana juridica straina cu sediul la 500 de km de Bucuresti.

Va multumesc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine comunica o somatie europeana de plata? nyusziful nyusziful Buna ziua. Am inaintat un fata instantelor franceze (acolo fiind sediul paratului), o cerere de emitere somatie europeana de plata. La 2 saptamani am primit ... (vezi toată discuția)
Cerere de somatie de plata europeana IODENA IODENA CUM SE FACE OPOZITIE LA CEREREA DE SOMATIE DE PLATA EUROPEANA PE CARE AM PRIMIT/O DE LA O SOCIETATE DIN ITALIA CARE A EMIS O FACTURA PE NUMELE SOCIETATII ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)