avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa Radio-Tv
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa Radio-Tv

Buna ziua,

Va rog sa imi dati un sfat avizat in legatura cu subiectul de mai sus, despre care s-a mai scris pe acest forum.

Am o societate si am primit instiintarea de plata a acestei taxe.

Am raspuns ca nu vad baza legala a acestei solicitari, in baza urmatoarelor:

- Sentinta Civila Nr. 767/ 2008, Curtea de Apel Cluj - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal, care a anulat prevederile Art. 3, alin. 1 din HG Nr. 977/2003 si ale Art. 3, alin 1 din HG Nr. 978/2003;

- Sentinta Civila Nr. 185/ 27 Aprilie 2010, Curtea de Apel Cluj - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal, care a anulat prevederile Art. 3, alin. 2 din HG Nr. 977/2003 si ale Art. 3, alin 2 din HG Nr. 978/2003;

- Decizia Nr. 607/ 3 Februarie 2011, publicata in Monitorul Oficial Nr. 318 - Partea I, prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat definitiv taxa radio-tv platita pana in prezent de catre orice societate comerciala din Romania, indiferent daca beneficiaza sau nu de serviciile publice, respingind recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune la Sentinta Civila Nr. 185/ 27 Aprilie 2010, data de catre Curtea de Apel Cluj.

Societatea Romana de Radiodifuziune raspunde ca legiuitorul prezuma calitatea de beneficiar al serviciilor de radio-tv pentru persoanele juridice, indiferent daca poseda sau nu receptoare, in baza modificarii legii 41/1994.

Mai arata ca modificarea a fost obiectul controlului Curtii Constitutionale, care prin Deciziile nr. 159/ 30.03.2004, 297/07.06.2007 si 331/ 18/04.2006, a respins exceptia de neconstitutionalitate a acestei prezumtii.

Ca atare, in raspunsul dumnealor, arata ca obligatia ia nastere direct din Legea 41/1994, deoarece articolele 3 ale HG-urilor mai sus mentionate erau emise doar pentru a asigura organizarea executarii legii.

Se mai arata in acelasi raspuns, ca "pe cale de consecinta, anularea unor dispozitii curpinse in HG nu poate fi interpretata in sensul in care obligatia respectiva ramine fara obioect, in conditiile in care dispozitia legala in temeiul careia aceasta obligatie ia nastere, este in vigoare."

Raspunsul pare neconvingator, dar nefiind jurist de meserie, imi este dificil sa analizez si sa trag o concluzie.

Este ceva in neregula: daca este asa cum spun dumnealor, atunci ce anume s-a mai anulat prin disparitia acelor articole, in urma sentintelor mai sus mentionate?!

Rog asadar pe cei avizati si in cunostinta de cauza, sa imi dea un raspuns bazat pe prevederile legale (rog sa le citati).

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: sorinbat , utilizator 09:06, 18 Iunie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
ce-ati facut pana la urma? mai aveti vreun raspuns de la ei?
sunt in acceiasi situatie (am primit instiintare de plata) si vreau sa le raspund similar cu ce ati facut dumneavoastra.
Va multumesc - Sarbatori fericite.

In scrisoarea mea ctare ei, am aratat ca singura prevedere pe care am identificat-o ca facind referire la obligatiile de plata ale unor terti catre societatile de radio si televiziune, este in legea 41/ 1994, Art. 40, alin (2), care arata: „Posesorii receptoarelor de radio si de televiziune sunt obligati sa plateasca o taxa de abonament catre serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune.”.

In consecinta, HG Nr. 977/2003 si HG Nr. 978/2003 , in Art 3, detaliau procedura de incasare, adica modul de aplicare al legii.

Or tocmai aceste articole au fost eliminate, asa cum am aratat in intrebarea mea.

M-au sunat sa imi spuna sa verific acest Art 40 in ultima versiune a legii, care a fost modificata la un anumit moment dat. Recunosc, nu am avut inca timpul sa o fac, dar mi se pare o maniera neadecvata, sa raspunzi cu un telefon la o scrisoare si in care doar sa faci trimitere la o lege revizuita, fara insa a raspunde exact la problema de baza: cum mai aplicam noi o lege, revizuita sau nu, daca nu mai avem articolele care detaliau aplicarea.

In aceste conditii, poate ca trebuie sa platesc, sau poate ca nu, dar daca trebuie, nu stim cum. Ei, pina nu ne invata legea, nu putem plati!

Pe scurt acesta este punctul meu de vedere, dar SRRTv nu si-a batut capul sa prezinte un punct de vedere in legatura cu aceste aspecte si sentinte/ decizii.
Ca si predecesorul meu Marian am primit si eu o notificare de plata referitoare la taxa TV, suma fiind de 1240 lei, pentru perioada anul 2011 pana in mai 2014. Am tot lecturat diverse ipoteze si am inteles ca ar trebui sa dau in judecata SRR si SRTv, dar intrebarea este "De ce trebuie sa dau eu in judecata aceste societati in conditiile in care exista destule instante care au anulat/stornat facturi emise de catre acestea? Doar asa pot evita plata acestei taxe, prin darea in judecata a respectivelor entitati?". La fel ca la multi altii, sediul SRL-ului este la mine acasa unde platesc deja taxa TV la factura de electricitate. Nu am punct de lucru deoarece am un magazine online. Termenul de plata este de 30.06.2014, in caz contrar voi fi dat in judecata unde o sa mi se angajeze raspunderea civila delictuala legala. De parca as fi comis un delict/furt/prejudiciu cuiva, in conditiile in care eu nu am contract semnat pe numele SRL-ului cu niciun furnizor de servicii. Ce ar trebui sa fac? Sa astept sa ma dea ei in judecata? Astept un raspuns. Va multumesc anticipat
Ce ar trebuii sa fac??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa pe radio si tv anulata sau nu ? apr0ape_om apr0ape_om Buna ziua , am si eu o nedumerire, am facut o cerere de la scutirea platei taxelor radio si tv pe firma, deoarece nu am tv si nici radio, deci nu beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru servicii de radiodifuziune crysenc21 crysenc21 Buna ziua, pe adresa societatii unde sunt administrator a venit o notificare de plata a taxei de radiodifuziune pentru perioada martie-decembrie 2008? ... (vezi toată discuția)
Taxa radio luanaionescu luanaionescu Se mai achita sau nu aceasta taxa , de catre societatile comerciale , am primit instiintare de plata in data de 18.10.2012 .Va multumesc anticipat . (vezi toată discuția)