Buna ziua,
Va rog sa imi dati un sfat avizat in legatura cu subiectul de mai sus, despre care s-a mai scris pe acest forum.
Am o societate si am primit instiintarea de plata a acestei taxe.
Am raspuns ca nu vad baza legala a acestei solicitari, in baza urmatoarelor:
- Sentinta Civila Nr. 767/ 2008, Curtea de Apel Cluj - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal, care a anulat prevederile Art. 3, alin. 1 din HG Nr. 977/2003 si ale Art. 3, alin 1 din HG Nr. 978/2003;
- Sentinta Civila Nr. 185/ 27 Aprilie 2010, Curtea de Apel Cluj - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal, care a anulat prevederile Art. 3, alin. 2 din HG Nr. 977/2003 si ale Art. 3, alin 2 din HG Nr. 978/2003;
- Decizia Nr. 607/ 3 Februarie 2011, publicata in Monitorul Oficial Nr. 318 - Partea I, prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat definitiv taxa radio-tv platita pana in prezent de catre orice societate comerciala din Romania, indiferent daca beneficiaza sau nu de serviciile publice, respingind recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune la Sentinta Civila Nr. 185/ 27 Aprilie 2010, data de catre Curtea de Apel Cluj.
Societatea Romana de Radiodifuziune raspunde ca legiuitorul prezuma calitatea de beneficiar al serviciilor de radio-tv pentru persoanele juridice, indiferent daca poseda sau nu receptoare, in baza modificarii legii 41/1994.
Mai arata ca modificarea a fost obiectul controlului Curtii Constitutionale, care prin Deciziile nr. 159/ 30.03.2004, 297/07.06.2007 si 331/ 18/04.2006, a respins exceptia de neconstitutionalitate a acestei prezumtii.
Ca atare, in raspunsul dumnealor, arata ca obligatia ia nastere direct din Legea 41/1994, deoarece articolele 3 ale HG-urilor mai sus mentionate erau emise doar pentru a asigura organizarea executarii legii.
Se mai arata in acelasi raspuns, ca "pe cale de consecinta, anularea unor dispozitii curpinse in HG nu poate fi interpretata in sensul in care obligatia respectiva ramine fara obioect, in conditiile in care dispozitia legala in temeiul careia aceasta obligatie ia nastere, este in vigoare."
Raspunsul pare neconvingator, dar nefiind jurist de meserie, imi este dificil sa analizez si sa trag o concluzie.
Este ceva in neregula: daca este asa cum spun dumnealor, atunci ce anume s-a mai anulat prin disparitia acelor articole, in urma sentintelor mai sus mentionate?!
Rog asadar pe cei avizati si in cunostinta de cauza, sa imi dea un raspuns bazat pe prevederile legale (rog sa le citati).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
sorinbat , utilizator
09:06, 18 Iunie 2014