avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere Magistratura ianuarie 2013
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere Magistratura ianuarie 2013

Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri?
dediu_ionut_claudiu a scris:

stelutanuta a scris:

Am si eu o intrebare: De ce la intebarea 41-G3 la concursul din toamna este dat ca raspuns corect doar c) la urmatoarea intrebare:

Cheltuielile de judecata

a) asupra carora instanta a omis sa se pronunte pot fi cerute prin exercitarea apelului sau recursului, dupa caz

b) avand ca obiect onorariul unui expert, vor fi acordate din oficiu, daca instanta a ordonat proba, desi partile s-au opus la efectuarea acesteia

c) avand ca obiect despagubirea martorilor, nu pot fi micsorate

Nu inteleg de ce a) nu poate fi dat ca raspuns corect. Din ce am citit in Tabarca, cheltuielile de judecata pot fi cerute pe calea apelului/recursului, daca instanta a omis sa se pronunte asupra lor. Deci???

pt. a) vezi 281 c.p.-nu vor putea fi solicitate direct in apel sau recurs daca nu au fost solicitate in prelabil pe calea unei cereri.
la b. nu stiu-dar suna aiurea, ramane doar c.

b. nu este pentru ca ordonand proba, intanta a pus in vedere partilor sa achite onorariul expertului. Chiar daca proba a fost dispusa din oficiu, partile au suportat cheltuiala si trebuia sa solicite in cadrul cheltuielilor de judecata inclusiv suma platita onorariu pentru expert. Asa ca instanta nu poate acorda din oficiu cheltuielile de judecata facute cu administrarea probelor, chiar da ca acestea ( probele ) au fost administrate din oficiu.
Problema mea nu este lit. b), ci lit a). Daca spune ca instanta a OMIS sa se pronunte, nu inseamna ca ele au fost solicitate in prealabil? Altfel cum poti sa "omiti" sa te pronunti pe ceva ce nu s-a cerut? Eu asa inteleg. #-o
Indreptarea, lamurirea, completarea hotararilor nu mai pot fi cerute pe calea apelului / recursului, ci NUMAI in temeiul art 281-281 indice 3, in acelasi termen in care se poate declara apel/recurs.

In cazul de fata, cheltuielile de judecata asupra carora instanta a omis sa se pronunte NU pot fi cerute prin exercitarea apelului sau recursului, ci numai printr-o cerere de completare a hotararii, cerere care poate fi introdusa in termenul in care s-ar putea declara apel/recurs.

Aceasta este parerea mea.
Am inteles. Greseala mea a fost ca nu am corelat problema cheltuielilor judiciare cu modificarile aduse Cpc prin Legea 202/2010, care mentioneaza foarte clar asta. Multumesc.
Ma lamureste cineva daca recursul impotriva incheierii de prelungire a arestarii preventive e sau nu e suspensiv de executare ?

Udroiu la pag 179 editia 2010 zice ca Nu e , si la pag 190 zice ca este. #-o

Am ratat eu vreo discutie pe tema asta in ultimii 2 ani oare ?

Codul precizeaza doar ca recursul pe incetarea de drept, luarea si mentinerea (in cursul judecatii) nu este suspensiv de executare.

Alte discuții în legătură

Admitere sng 2013 DahliaNoir DahliaNoir Executivul a aprobat marti, 30.10.2012, in cadrul sedintei de guvern, proiectul de Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)
Admitere sng 2015 Patricia_ Patricia_ Am deschis acest topic pentru a discuta probleme legate de admiterea la SNG sesiunea 2015.Spor al învăţat! :justcuz: (vezi toată discuția)