avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul de cotizare include facultatea la zi?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul de cotizare include facultatea la zi?

Va rog sa-mi spuneti daca stagiul de cotizare include perioada de studii in facultate, cursuri de zi. Am auzit ca nu, pt. pensie anticipata - este adevarat? - iar pentru pensionarea la virsta standard nu este clar.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:06, 30 Octombrie 2012
Nu intra in stagiul de cotizare cerut de lege,pentru deschiderea dreturilor la pensie anticipatasau anticipata partiala.Intra in stagiul de cotizare al pensiei la limita de varsta.

Legea 263/2010

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
1. Perioada in care ati urmat cursurile de zi ale facultatii este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si se ia in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.

2. Beneficiati de perioada asimilata asa cum am spus la pct.1 numai daca in perioada facultatii nu ati avut venituri din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie anticipata Alice100 Alice100 Buna ziua. Sunt nascuta in nov.1961, angajata din 1985, cu 5 ani facultate -studii la zi. Va rog sa ma ajutati sa aflu ce optiuni am pentru pensionare ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ancabic ancabic Cand se poate pensiona anticipat, fara penalizare , o femeie nascuta la 16.04.1955, care a inceput sa lucreze din 01.10.1979 , dupa absolvirea facultatii de 5 ... (vezi toată discuția)