avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Cand se poate pensiona anticipat, fara penalizare , o femeie nascuta la 16.04.1955, care a inceput sa lucreze din 01.10.1979 , dupa absolvirea facultatii de 5 ani , forma de invatamant "la zi" ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 13:28, 27 August 2013
Conditii:
Varsta 55 de ani si 1 luna
Stagiu 38 de ani si 1 luna,fara stagiul asimilat.

Legea 263/2010

ART. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;


g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.


1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1955 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 1 luna, stagiul completd e cotizare este de 30 de ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 1 luna, in luna mai 2015;
- pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 1 luna, in luna mai 2010 (deci oricand de acum inainte).

3. - Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 1 luna, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 38 de ani si 1 luna.
- La 01.10.2013 aveti un stagiu de cotizare de 34 de ani.

4. - Daca solicitati pensie anticipata partiala cu data de 01.10.2013 veti avea o diminuare a pensiei de 0,75% x 33 luni = 24,75%.
- In aprilie 2015 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se adauga perioada cat ati fost studenta la zi (se recalculeaza pensia).
- Perioada in care ati urmat cursurile de zi ale facultatii este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
- Aprilie 1955 - se poate pensiona in luna Mai 2015 la varsta de 60 de ani si o luna, stagiu complet de cotizare 30 ani si o luna.
Conf. Art. 62 din legea 263/2010:
(1) Pensia anticipatã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevãzut de prezenta lege.
Pensia anticipatã parţialã
Conf. Art. 65 din Legea 263/2010
(1) Pensia anticipatã parţialã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depãşit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani.

Doamna in cauza are stagiu de cotizare 34 de ani si o luna, se poate pensiona anticipat partial - penalizare - 4 ani.

Poate merge la casa de pensii de care apartine cu domiciliul pentru a-si depune dosarul de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata fara penalizare lacramioaragologan lacramioaragologan buna ziua, o persoana de sex feminin nascuta in august 1955 cu 30 ani vechime poate iesi la pensie acum fara penalizare? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare ittisottis ittisottis BUNA ZIUA, Am implinit 57 de ani in 06. februarie 2012. Lucrez in invatamant, am o vechime de 37 de ani . Ma pot pensiona anticipat ,cand am 38 de ani de ... (vezi toată discuția)