avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizarea restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizarea restantelor

nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna septembrie 2012 s-a afisat cum ca as avea de platit suma de 12.000 lei cu data scadenta 30.10.2012. pe data de 29.10.2012 am fost si am platit suma intreaga adica toti cei 12.000 lei. dupa ce am platit administratorul mi-a spus ca luna viitoare nu voi fi nici atunci pe zero sau la zi, ca cica mi se va pune penalitati pt cele 29 de zile din luna octombrie. cu alte cuvinte nu mi se va pune penalitati pt suma ce am avut-o de platit aferenta lunii septembrie 2012 iar pt suma cea mare se va socoti penalitati. e corect? din moment ce scrie pe lista ca am datorie 12.000 cu data scadenta fara penalitati pana pe data de 30.10.2012 si eu am platit pe data de 29.10.2012 de ce nu este asa?
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 14:17, 3 Noiembrie 2012
E un subiect controversat penalitatile, unii administratori le aplica pana la data afisarii listei, altii, cazul fericit al dvs. din cate inteleg si asa mi se pare normal, le aplica pana la sfarsitul lunii pentru care s-a afisat lista.
Depinde care din variante o foloseste administratorul dvs., oricum penalitatila se vor aplica numai sumelor in debit ce depasesc 30 de zile data scadentei.

Potrivit Legii nr. 230 / 2007, art ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Prin urmare, administratorul asociatiei de proprietari va poate calcula penalizari numai dupa ce s-au scurs 50 zile de la data afisarii listei de plata iar dvs nu ati achitat plata cheltuielilor care v-au fost repartizate pe lista de plata.
In situatia in care in luna septembrie ati achitat intreg debitul precizat in lista de intretinere,pe cale de consecinta nu mai detineti debit in evidenta asociatiei de proprietari
Daca administratorul staruie sa aplice penalitati,in temeiul disp art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 aveti drepttul sa formulati contestatie la lista de intretinere,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele asociatiei detine obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Eu cred ca este corect modul de calcul.
Penalizarile s-au calculat pana la data afisarii, iar scadanta se refera la cotele de intretinere.
Faptul ca ati platit la o data ulterioara indreptateste asociatia sa perceapa penalizarile pana la ziua in care s-a facut plata.
Da, e corect, se calculeaza penalizari de la data afisarii si pana la data platii.

Daca plateati in ziua afisarii atunci n-ati mai fi platit noi penalizari.

Alte discuții în legătură

Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)