avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizarea restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizarea restantelor

nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna septembrie 2012 s-a afisat cum ca as avea de platit suma de 12.000 lei cu data scadenta 30.10.2012. pe data de 29.10.2012 am fost si am platit suma intreaga adica toti cei 12.000 lei. dupa ce am platit administratorul mi-a spus ca luna viitoare nu voi fi nici atunci pe zero sau la zi, ca cica mi se va pune penalitati pt cele 29 de zile din luna octombrie. cu alte cuvinte nu mi se va pune penalitati pt suma ce am avut-o de platit aferenta lunii septembrie 2012 iar pt suma cea mare se va socoti penalitati. e corect? din moment ce scrie pe lista ca am datorie 12.000 cu data scadenta fara penalitati pana pe data de 30.10.2012 si eu am platit pe data de 29.10.2012 de ce nu este asa?
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 14:17, 3 Noiembrie 2012
marilyn31 a scris:
As dori sa-mi comuncati si mie actul normativ care prevede modul de calcul al penalizarilor

Penalizarile intr-o asociatie de proprietari se aplica asa cum prevede "sistemul propriu de penalizari" al asociatiei. Acesta se adopta de comitetul executiv (art.30.1.lit.j) cu respectarea limitelor stabilite de art. 49 din Legea 230/2007:
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Sa o luam usor.
- Lista de intretinere august s-a afisat cel mai probabil pe 15 septembrie.
- presupunem ca are scadenta 15 zile, deci oricine poate plati fara penalizarea cotelor aferente august pana pe data de 30 octombrie
- la fel de normal cei care nu au platit intretinerea aferenta lunii iunie pana pe 15 septembrie au deja calculate penalitati aferente listei iunie (afisata pe 15 iulie + 15 zile + 30 zile) pentru 17 zile pentru sumele neplatite
- si calculul merge inapoi, considerand orice luna vrem (mai are 47 zile penalizare, aprilie are 78 zile, etc) pana la aceasta data de 15 septembrie

Deci nu inteleg afirmatia cu penalizarile in avans, care avans? La 15 septembrie, ziua listei, care este si ziua calculelor platesti penalizari la ce nu ai platit deja aferent listelor iunie si mai vechi pana in prezent, sau pana la data platii (considerand de ex ca s-a facut plata anterioara 15 sept dar dupa cele 45 zile de nepenalizare)

De asemenea afirmatia cu plata penalizarilor inainte de oferirea serviciilor este falsa. Serviciile au fost oferite in luna la care face referire lista restanta (ati beneficiat de apa in iunie, de personalul angajat, de lucrarile efectuate atunci). Penalizarile sunt penalizari, pentru faptul ca ati beneficiat deja de serviciile respective si nu ati platit in perioada legala.

O solutie de apropiere a listelor fata de luna la care face referire ar fi ca toti furnizorii sa dea facturile exact la sfarsitul perioadei (pe 30 sept sa ai deja factura de apa aferenta lunii sept, lafel si la curent, si la gunoi etc) si administratorul sa poata afisa lista exact pe 30 sept. Acest fapt nu il vad pus in practica (apa vine dupa 10-12 oct pentru sept, curentul si mai tarziu, gunoiul desi emis pe 30 sept, ajunge cu factura la asociatie dupa vreo 10 zile)


Daca imi permiteti o mica paralela cu societatile comerciale, compararea listelor de plata cu o factura ar fi asa:
- ti-am oferit un serviciu in iunie, trebuia sa mi-l platesti in 45 zile si nu ai facut-o, eu iti facturez 15 septembrie penalizarile de rigoare convenite in contract (pe langa poate si alte serviicii din luna septembrie).


:offtopic:
Dupa parerea mea, legiuitorul s-a hazardat la aceste termene (scadenta + 30 zile de gratie) si favorizeaza rauplatnicul in fata celor care platesc totul la timp, la zi. Era mai mult decat suficienta o perioada de scadenta (sa zicem 30 zile, care e fi frecventa de afisare a listelor), fara alte gratii si scutiri.
Asa este si la furnizori:
- perioada de scadenta 15 zile;
- inca o perioada de gratie de 30 zile. Daca nu ai platit in perioada de gratie, penalizarile se socotesc incepand cu prima zi de dupa scadenta, deci nu este nici o ingaduinta fata de restantieri. Dar perioada de gratie trebuie sa existe deoarece lumea primeste banii in cursul unei luni, nu se poate conforma intr-un termen atat de scurt de 15 zile, unii pot, altii nu pot.

Asociatiile merg pe acelasi algoritm.
arockz...eu nu vreau "cutume" sau pareri, veau baza legala, normele prin care se impun in avans penalitatile la listele de intretinere. Spun in avans pentru ca lista de cheluiteli se refera la luna anterioara, pe cand penalitatile la luna curenta.

Dati-mi baza legala ...scurt si la obiect.

In practica cate bordeie atatea obicee..

Cu tot respectul, legea 230/2007 o cunosc din scoarta in scoarta, va rog sa nu mi-o mai citati...nu este prevazut nimic cu privire la modul de inscriere in liste a penalitatilor..

Ordinul nr.1969/2007, anexa14-6-28, lista de plata..priviti-o cum arata si care e titlul acesteia.

Lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.....luna...anul....

Rubrica de penalizari este inclusa in Total Luna.Cu se face ca toate cheltuielile din celelalte rubrici si fondurile se refera la luna pentru care se face afisarea, numai penalitatile la 2 luni.

Domnule moderator....stati stramb si judecati drept....si mai apoi spuneti-mi si mie cum faceti imputatia platii si cum acoperiti debitul aferent lunii respective, la achitare???

art.1509 cod procedura civila cumva???..adica penalitati, fonduri si apoi baza??

Da e o idee buna, asa a strans si statul bani la buget multi ani, dar normele fiscale s-au schimbat cand au vazut ca au falimentat mai bine de jumatate din cotizanti...si codul fiscal s-a modificat...se acopera mai intai baza, apoi accesoriile .

#-o
Care moderator vreti sa va raspunda?
Nu a moderat nici unul din noi pana acum, deci suntem in acest caz simpli utilizatori ca si Dvs.

Eu am explicat de ce e normal sa se puna penalizarile pe lista. Prin simplul fapt ca ele se calculeaza pana la data efectiva a platii, sau pana la data listei noi (daca nu s-a facut nici o plata.
Lista de plata are mai multe elemente decat simpla referire la luna de cheltuieli. Mai are si elementul de data afisarii, mai are si elementul de scadenta. Deci din moment ce daca afisarii este azi, pai pana azi se calculeaza penalizarile. Dvs. aveti alt punct de vedere. Il respect, asa ca respectati-l si pe al meu si pe al altor utilizatori care va raspund.

Nu exista, dupa stiinta mea o reglemenare care sa spuna exact cum se afiseaza penalizarile in listele de plata, sau cum sa se afiseze in cazul activitatilor comerciale. Daca exista o respectam si o impuneam. Reglementarile legale fac referire doar la cuantumuri maxime si la perioadele dupa care se pot aplica.

Ne aflam in fata unei situatii nereglementata, dar care este o uzanta, mai degraba decat o cutuma.
In materie de drept, precedentele, uzantele si cutumele sunt acceptate. Dvs. de ce nu le acceptati? Dati-mi Dvs. o lege care sa ne spuna ca nu asa se afiseaza penalizarile.

Daca totusi vreti sa va lamuriti deplin, aveti tot dreptul sa solicitati si sa platiti o expertiza contabila.
Cred ca asa veti primi raspunsurile care le asteptati, chiar daca nu vor fi pe placul Dvs.

Legat de stingere, eu aplic regula FIFO, asa ca se stinge in ordinea vechimii baza si accesoriile bazei, pana la epuizarea sumei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)