avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Emisiune de obligatiuni de catre o societate ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Emisiune de obligatiuni de catre o societate comerciala nelistata

Se pot emite obligatiuni de catre o societate comerciala care nu este listata la Bursa de Valori? Deci, orice societate comerciala pe actiuni care nu este tranzactionabila poate emite obligatiuni? Cum? Procedural cum se face? Stie cineva?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:25, 29 Ianuarie 2009
Se poate. Emiterea de obligatiuni nu e legata de o forma de tranzactionare, tot asa cum nici actiunile nu sunt. Ne spune legea 31/1990 cum:

Art. 113 - Adunarea generală extraordinară se întruneşte ori de câte ori este necesar a se lua o hotărâre pentru:
k) conversia unei categorii de obligaţiuni în altă categorie sau în acţiuni;
l) emisiunea de obligaţiuni;
Multumesc. Aceeasi lege 31 insa, in art. 170 alin.3 asa cum a fost modificata prin Legea 441/2006 si urmatoarele mentioneazaca titlurile obligatiunilor trebuie sa cuprinda datele prevazute in legislatia pietei de capital. Avand in vedere tacerea lacunara a legii, se poate presupune faptul ca se face trimitere la Titlul V din Legea 297/2004 a pietei de capital, lege care prevede anumite formalitati prealabile prospectului de emisiune, pe de o parte, iar pe de alta parte, impune ca in prealabil prospectul de emisiune sa fie aprobat de CNVM. Dar, si acum vine intrebarea mea, cu se poate aplica unei societati nelistate o prevedere legala care apartine unei societati listate? Daca eu societate nelistata la nici o bursa emit obligatiuni devin societate listata sau se listeaza numai obligatiunile emise de mine? Este imperativa apelarea la serviciile unui intermediar specializat?
" In opinia noastra, abrogarea totala a art. 169 si 169 prin Legea nr. 441/2006 se pare ca nu reprezinta cea mai inspirata solutie normativa, atat timp cat actuala Lege nr. 297/2004 a pietei de capital nu acorda o atentie speciala si suficienta, dupa parerea noastra, emisiunii de obligatiuni de catre societatile comerciale. Noi credem ca prevederile celor doua articole abrogate ar fi putut fi supuse unei restructurari care ar fi permis celor interesati sa cunoasca de la inceput ce au de facut, in cazul in care doresc sa se lanseze intr-o initiativa de genul emisiunii de obligatiuni. De asemenea, noi credem ca ar fi fost utila precizarea legala daca emisiunea de obligatiuni se poate realiza doar prin oferta publica de valori mobiliare, asa cum aceasta este definita de art.2 alin. 1 pct. 18 din Legea nr. 297/2004, sau se poate face si printr-un plasament privat.
In prezent, actuala redactare pe care o are art. 170, chiar daca alin.3 a fost usor modificat prin Legea nr. 441/2006, intrucat textul alin.1 se refera la subscriptia obligatiunilor pe exemplarele prospectului de emisiune, ne ingaduie prezumtia ca o emisiune de obligatiuni nu se va putea face decat prin oferta publica, cu respectarea prevederilor Titlului V, Capitolul I al Legii nr. 297/2004 si ale regulamentelor CNVM emise in aplicarea acesteia."

I. Schiau. T.Prescure
Legea societatilor comerciale - Analize si comentarii
pag.545
E o problema aici. Pana la urma art. 177 vorbeste de registre separate ale obligatiunilor ordinare si ale celor tranzactionate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocarea adunarii generale a creditorilor obligatari rlefter rlefter Buna ziua, Am o intrebare legata de o speta mai specifica. Speta: sunt detinatorul unor obligatiuni emise de o administratie locala, listate la Bursa de ... (vezi toată discuția)
C.n.v.m. ELLABV ELLABV - Un S.A. - care nu a depus registrul actionarilor la nici o societate de tine aceste registre , a fost suspendata de la tranzactionare. Din 2006 C.N.V.M. - a ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere financiara mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A., dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF BROKER ... (vezi toată discuția)