avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deductibilitate diurna si indemnizatie de deplasare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deductibilitate diurna si indemnizatie de deplasare

Buna ziua,

Am o mică companie din domeniul construcțiilor și am avea un santier în străinătate, în Franța, așa că va trebui să deleghez trei angajați.

În ceea ce privește diurna, am înțeles că acordul sectorial în domeniul constructiilor prevede aproximativ 13lei x 2,5 maxim în primele 30 de zile, si zilele următoare o indemnitate de 50% din salariul de bază înlocuiește diurna.
Este corect?

Întrebările mele sunt:
- Diurna de 13lei x 2,5 nu este impozabilă și fără taxe, este aceeași pentru indemnizarea de 50% din salariul de bază?
- Fiecare zi, inclusiv sărbătorile sunt cuprinse în primele 30 de zile sau doar zilele lucrătoare?

Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 17:01, 1 Noiembrie 2012
Da, asa este, conform art. 16 alin. 2 pct. 5 din Acordul sectorial privind negocierea si contractarea colectiva in sectorul de constructii 2012 - 2013, in cazul in care delegarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic.
De asemenea, conform art. 55 alin. 4 lit. f) Cod fiscal nu sunt incluse in venituri salariale si nu sunt impozabile "sumele primite de angajati pentur acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei rprimite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului".

Lucian, nu ar trebui acordata diurna in valuta?
Daca pleaca in strainatate diurna i se acorda in valuta, insa nu aceasta este o problema. Ma gandesc la faptul ca oare aceea suma de 50% pe care salariatul din constructii o primeste conform acordului pe care l-am mentionat este asimilata venitului din salariu si se impoziteaza sau este asimilata diurnei si nu se impoziteaza? Care o fi tratamentul fiscal al acesteia? E bine de vazut ce avantajeaza mai mult angajatorul dupa 30 de zile, acordarea diurnei in continuare sau a indemnizatiei ...
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Din punctul meu de vedere, indemnizatia egala cu 50% din salariul de baza zilnic nu este asimilata salariului. Inlocuind diurna, acordarea indemnizatiei este asimilata acesteia. Ca atare nu se impoziteaza.

Mentionez ca este opinia mea, asupra careia voi solicita maine dimineata si punctul de vedere al organelor fiscale. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa dupa 1 decembrie 2012 NNorbert NNorbert Buna ziua As vrea sa va intreb cum se calculeaza diurna pt.societatile comerciale in cazul deplasarii in strainatate dupa 01.12.2012 ? Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de munca in romania plus detasare ohiki ohiki Buna ziua, O persoana cu contract de munca in Romania unde primeste salariu minim si detasare in strainatate, unde pentru fiecare zi lucrata primeste diurna de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli externe asociat unic adrianadamian2009 adrianadamian2009 Rog un raspuns la urmatoarea intrebare: Sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala. Conform legii nu pot avea un contract de ... (vezi toată discuția)