avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum sa plateste TVA-ul pentru o munca in strainatate?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum sa plateste TVA-ul pentru o munca in strainatate?

Am o mică companie din domeniul construcțiilor și am avea un șantier în străinătate, la un particular în Franța.

Privind TVA-ul, cum ar trebui să fac, care sunt regulile? TVA-ul francez sau romana sa ea în considerație? Cum trebuie sa declarez si unde? Cine plătește și unde?

Material-ul o sa fie cumparat în Franta, trebuie sa platesc TVA-ul direct la furnizor? Care sunt regulile de TVA pentru cumpărături în străinătate?

Va mulțumesc, dacă aveți răspunsurile.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:51, 4 Noiembrie 2012
Este simplu: cum dvs. sunteti platitor de TVA (asa presupun) va inscrieti in ROI, deveniti platitor de TVA lunar, depuneti D390 , iar toate operatiunile dvs. efectuate pe teritoriul francez beneficiaza de taxare inversa (practic TVA 0 ).
art. 133, alin. (4) din codul fiscal
Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier.

ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari
(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile.

prestarile de servicii privind lucrarile de constructii nu se incadreaza la regula generala prevazuta de art. 133, alin 2 din codul fiscal si pe cale de consecinta prestarea acestora nu presupune obligativitatea inscrierii in registrul operatorilor intracomunitari.
de asemenea, declaratia 390 vies se depune numai in cazul serviciilor pentru care se aplica regula generala de la art. 133, alin 2, deci in acest caz nu se depune.

ART. 156^4 Declaraţia recapitulativă
(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează:
c) prestările de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă

daca beneficiarul este persoana impozabila (juridica) stabilita in franta, nu trebuie indeplinita nicio alta formalitate, iar factura va fi emisa fara tva, locul prestarii fiind considerat a fi in franta.

daca beneficiarul este persoana neimpozabila (fizica) stabilita in franta, atunci aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de tva in franta si sa facturati cu tva in cota frantuzeasca (echivalentul art. 153, alin 4 din codul fiscal), locul prestarii fiid considerat a fi in franta.

pentru materialele achizitionate din franta nu aveti drept de deducere in romania.

daca va veti inregistra in scopuri de tva in franta, veti avea drept de deducere prin decontul depus la fiscul francez.

daca nu va veti inregistra in scopuri de tva in franta, veti putea recupera tva achitata prin depunerea decl. 318.

mult succes!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari sasug sasug Bună ziua, Am o intreprindere Individuală neplătitoare de TVA, şi prestez servicii de dirigenţie de şantier în Ungaria. Întrebarea mea este, dacă ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari ? elizabeth74 elizabeth74 Buna Ziua ! Nu sunt platitor de TVA , dar fac livrari intracomunitare , si eu trebiue sa ma inscriu în Registrul operatorilor intracomunitari? Multumesc . (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)