avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA Combustibil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA Combustibil

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie si am nenvoie de cateva lamuriri. Am o societate care presteaza servicii la sediul clientului, pentru care am luata o masina cu contract de comodat pentru a putea sa ma deplasez in scopul anterior mentionat. Precizez ca masina o folosesc doar pentru a ma deplasa la clientii mei nu si in scop personal. Desi bonul de achizitie a motorinei il iau stampilat, cu numarul masinii si numele meu inscris la cumpararea combustibilului... contabilul imi spune ca tva nu se poate sa mi-l deduc si nici nu imi foloseste ca si cheltuiala deductibila... poate cineva sa imi explice concret care este situatia in realitate?

Va multumesc! :((
Cel mai recent răspuns: ella2389 , utilizator 16:35, 31 Octombrie 2012
art 145^1
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

Norme:
45^1. (1) În aplicarea art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile se înţelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparaţii, de întreţinere, cheltuielile cu lubrifianţi, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcţionarea vehiculului. Nu reprezintă cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. În sensul prezentelor norme, prin vehicul se înţelege orice vehicul având o masă totală maximă autorizată care nu depăşeşte 3.500 kg şi nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

(2) În cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, în sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferentă cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilă conform regulilor generale prevăzute la art. 145 şi la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabilă limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea în scopul activităţii economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto. Este obligaţia persoanei impozabile să demonstreze că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezultă şi din Hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cauza C-268/83 D.A. Rompelman şi E.A. Rompelman - Van Deelen împotriva Minister van Financien. În vederea exercitării dreptului de deducere a taxei orice persoană impozabilă trebuie să deţină documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei şi să întocmească foaia de parcurs care trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Daca vehiculul este utilizat numai in scopul activitatii economice si puteti dovedi acest lucru si aveti intocmite toate documentele necesare in vederea exercitarii dreptului de deducere, puteti deduce tva-ul aferent cheltuielilor de intretinere integral.

Multumesc pentru raspuns t.simona!

Articolele respective le-am mai citit, insa voiam intr-o oarecare masura o expunere pe caz, in sensul ca, asa cum inteleg eu situatia, as putea deduce chiar si integral TVA pentru combustibil daca fac dovada folosirii exclusiva a masinii in beneficiul firmei. Insa...cum fac dovada!? prin intermediul foii de parcurs in care inscriu km parcursi si astfel se poate verifica aspectul asta sau... cum !? Ceea ce nu mai inteleg... care sunt " documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate carburant lilicu lilicu buna ziua o firma de paza efectueaza zilnic cu autoturismele proprii de interventie trasee de patrulare pe la toate obiectivele pazite si se deplaseaza si la ... (vezi toată discuția)
Maşina pe firmă - foaie de parcurs rmrrmrrrm rmrrmrrrm Bună ziua, îmi cer scuze dacă s-a mai discutat subiectul, dar până acum am găsit foarte multe păreri împărţite. Se dă următoarea situaţie: ... (vezi toată discuția)
Cumparare benzina pentru automobil firma proiectare proverex proverex Este deductibila cheltuiala pentru benzina auto la o firma de proiectare (vezi toată discuția)