avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Exista o locuinta care este pe numele buniciilor. Bunica traieste dar bunicul a decedat. Suntem doi nepoti (eu si fratele meu) care vom mosteni casa dupa moartea bunicii.

Fratele meu vrea sa faca o succesiune, deoarece locuinta nu a fost transcrisa inainte de moartea bunicului.. Nu ma inteleg bine cu fratele meu si este foarte dubios ca vrea sa faca succesiunea asa de repede! Nu am incredere in el!

A venit la mine ca sa mergem la notar si sa semnez o hartie prin care cedez cei 25% (partea mea din partea bunicului) si sa punem toata partea bunicului pe el, dupa care el va transfera partea lui pe bunicamea. Vreau sa stiu ce parere aveti despre acest lucru.

Nelamurire: daca se face o succesiune si bunica decedeaza dupa moarte ei trebuie facuta o alta succesiune ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters41080 , utilizator 22:18, 30 Ianuarie 2009
Daca dezbatei succesiunea de pe urma bunicului veti avea impreuna cu fratele( daca veniti la mostenire prin reprezentare) 3/8 din locuinta, restul de 5/8 fiind a bunicii, iar daca renuntati la aceasta mostenirre, dupa decesul bunicii se va face o noua succesiune cu conditia ca aceasta sa nu instraineze cora sa parte din locuinta.
Este mai simplu ca in cadrul dezbaterii succesiunii la notar si dvs. si fratele dvs. sa renuntati la moastenirea de pe urma bunicului.In acest mod, bunica ramane unica mostenitoare.
Dupa decesul bunicii dvs., veti imparti mostenirea in cote egale cu fratele dvs. (daca acceptati succesiunea in termen de 6 luni de la data decesului acesteia).
Va sfatuiesc sa nu cedati (nici dvs. si nici bunica) partea dvs. de mostenire fratelui.Daca veti face acest lucru, fratele dvs. ca deveni in cota de 1/2, coproprietar al apartamentului, bunica detinand deja 1/2 din imobil.
Daca insa doriti ca acest imobil sa raman fratelui dvs., puteti sa faceti cum v-a sugerat acesta.

Av. Cermak Iuliana
Daca vreti mostenirea, mai bine nu cedati nimic nimanui. Nici bunicii, nici fratelui, nici vecinului... Ca dupa va faceti probleme daca a vandut bunica fara sa va intrebe etc.
IN afara de partea cu cedatul, in rest imi pare foarte indicat sa faceti mostenirea dupa bunicul cat mai repede, mai economisiti si niste banuti la impozit.
Aveti grija, cum a sous si colega, la acceptarea mostenirii in 6 luni.

Apoi, de ce sa va certati cand toata casa e libera, cand puteti face din timp cate putin.
Oricum, daca faceti totul dupa moartea bunicii, tot doua succesiuni dezbateti daca acea casa era bun comun al bunicilor.
Promisiunea pe care vrea să v-o facă fratele dumneavoastră, aceea de a renunţa la succesiunea după bunica încă în viaţă este nulă. Se numeşte pact asupra unei succesiuni viitoare şi este prohibită de codul civil (art.702). Presupunînd că va face o astfel de promisiune, ea nu produce niciun fel de efecte, prin urmare nu va fi obligat să o respecte şi nici dumneavoastră nu o veţi putea invoca împotriva lui dacă nu va fi dispus ca, după moartea bunicii, să renunţe la succesiune.
Multumesc pentru raspunsuri! Am fost la notar si am trecut cota mea din partea bunicului (25%) pe numele meu si fratele pe numele lui. Deocamdata totul este OK.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Succesiune mihaela david mihaela david parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)