avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se procedeaza cu concediul de odihna daca se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se procedeaza cu concediul de odihna daca se desfinteaza postul

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cu concediul de odihna aferent perioadei lucrate in acest an daca incetarea contractului de munca se face conform art. 65 din Codul Muncii (prin desfintarea postului, deoarece societatea isi va inceta activitatea). Concediul de odihna este obligatoriu a se acorda sau se poate si plati? Este necesar si preavizul daca i s-a comunicat angajatului decizia socieatatii de desfintarea a postului precum si motivele care au dus la acest lucru? Precizez ca persoana in cauza se afla in functie de conducere. Zilele de concediu se pot suprapune cu cele de preaviz?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 2 Noiembrie 2012
Exista 2 posibilitati:

1. Fie isi ia concediu in preaviz (concediul de odihna nu suspenda preavizul)
2. Fie nu isi ia concediu dar zilele de concediu neefectuat obligatoriu vor fi platite la incetarea c.i.m.

Este obligatoriu sa acordati persoanei respective un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Nu confundati preavizul in cazul concedierii cu preavizul in cazul demisiei.
Instiintarea de preaviz nu are suport legal , astfel incat angajatorul poate sa comunice direct decizia de concediere salariatului ..
freeelis

Va rog, cum se dovedeste acordarea preavizului?
Durata de preaviz trebuie prevazuta expres in decizia de concediere ... angajatorul are posibilitatea de a emite decizia de concediere inainte , cu anumite riscuri .. de exemplu ,
dupa motivarea in fapt a deciziei se poate prevede
1. Incepand cu data de ... se acorda un preavzi de ... zile lucratoare , dlui/dnei .... Perioada de preaviz fiind cuprinsa intre ......

2. La terminarea preavizului - data de .... - , c.i.m. al dlui / dnei ... inceteaza in baza art.65 C.mun.
etc.
Mi se pare o portita in lege care poate fi exploatata de catre angajator, adica ar putea sa-i dea direct decizia de concediere, salariatul nu are cum dovedi ca nu i-a acordat preavizul... nici angajatorul...

Alte discuții în legătură

Tichete de masa in perioada de preaviz cf art 65, pct1 Elbi28 Elbi28 Dupa incheierea concediului de 2 ani pentru crestere copil, am fost concediata cf art 65, alineat 1. In decizia de concediere angajatorul ma informeaza ca ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa concedieze un salariat cf art.65 al.1, fara ... VivieneV VivieneV poate angajatorul sa concedieze un salariat cf art.65 al.1, fara preaviz? (vezi toată discuția)