avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua
va rog sa-mi spuneti daca se pot plati ore suplimentare in delegatie, mentionez ca se plateste diurna, daca se poate as avea nevoie si de suportul legal.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 13:49, 5 Aprilie 2013
Conform art. 123 alin.(1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibil, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Asadar, cuantumul sporului este cel stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca fara a putea fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In consecinta, aceasta este modalitatea legala in care se compenseaza orele supliemntare, inclusiv cele efectuate in delegatie.
Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii.
Art.123 C.mun. nu se refera si la delegare.. potrivit art.4 din Anexa nr.1 la HG nr.1860/2006, persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste dreptul salariatului delegat la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare.
Scopul indemnizatiei de delegare este acela de a acoperi cheltuielile de deplasare generate de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.
Conform art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Daca, aflandu-se in delegatie, salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale in afara duratei normale a timpului de lucru, munca astfel prestata este considerata munca suplimentara in baza art. 120 alin.(1) din Codul muncii .
Din cate observati exista un act normativ care prevede ca, pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare ...
@zinaida
Delegarea nu este totuna cu delegatia...

@freeelis

Actul normativ respecitv nu se aplica personalului autorităţilor şi instituţiilor publice?

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate sambata justice86 justice86 Buna ziua.Am niste intrebari si sunt atatea raspunsuri in mediul online incat nu stiu care sunt raspunsurile corecte.Pentru o persoana plecata in delegatie ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare la locul de munca lorelena1306 lorelena1306 Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Angajatorul m-a trimis in deplasare din Bucuresti in Maramures. As vrea sa stiu cum sunt platite orele ... (vezi toată discuția)