Vreau si eu o lamurire legata de cheltuielile de executare silita. Ele sunt avansate de creditor executorului pentru a se deschide dosarul de executare silita si a demara procedurile.
Acum intrebarea: cand se ajunge la poprirea efectiva, restul de cheltuieli sunt platite executorului tot de creditor? Sau cad in sarcina debitorului si se adauga la debitul principal ce face obiectul executarii? Cum isi recupereaza creditorul aceste sume platite executorului judecatoresc? Este nevoie de un litigiu nou in instanta pentru recuperarea acestor cheltuieli ?
de regula creditorul avanseaza Executorului o parte a onorariului acestuia + taxele pentru executare. Restul onorariului de executare, se retine de catre executor din sumele pe care le obtine de la debitor.
Totalitatea cheltuielilor de executare sunt cuprinse intr-un proces verbal care constituie el insusi un titlu executoriu. Toate aceste sume se retin de la debitor astfel ca cel care a declansat executarea - creditorul si le va recupera integral, fara sa mai fie nevoie de alte litigii.
Cheltuielile de executare vor fi avansate in parte sau in totalitate de creditor, urmand ca acesta (creditorul) sa si le recupereze in urma executarii silite prin poprire sau alte modalitati de executare.
sunt plătite de creditor executorului, iar executorul le recuperează de la debitor şi le depune creditorului.Se încheie un contract, acolo sunt stipulate toate situaţiile executării silite.