avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Investitie sau cheltuieli reparatii?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Investitie sau cheltuieli reparatii?

O societate a inchiriat pe o perioada de 10 ani un spatiu pentru a desfasura activitate de alimentatie publica - restaurant. Spatiul inchirat era cu finisajele la "gri". Societatea care a inchiriat s-a ocupat de amenajarea corespunzatoare a spatiului facand o serie de lucrarari de investitii care au cuprins: proiectare, colaborare cu un designer de interior, finisaje de interior :glet, lavabil, faianta, lambrisarea peretilor + tapet, pardoseli din parchet lemn + gresie, instalatii sanitare, instalatii electrice, tamplarie PVC, centrala termica. Pe langa amenajarea interioara, a mai amenajat si o terasa: partial acoperita. Aceasta ca lucrari a inclus:proiectare, terasamente si sapaturi, pavare, lambrisare, placari pereti cu OSB, confectie metalica. Aceste cheltuieli sunt imobilizari in curs pana la receptia finala sau o parte din ele pot fi considerate lucrari curente de reparatii. In fond faianta, lavabila si tapetul de la interior, ca si OSB -ul de la terasa vor trebui oricum schimbate intr-un interval de 5 ani. Cum se va modifica atunci sau acum valoarea investitiei, valoarea imobilizata?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 17:55, 4 Noiembrie 2012
HOT. 568/2000

"Amortizarea cheltuielilor de investiţii şi a modernizărilor la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau date în locaţie de gestiune este în sarcina agentului economic, a persoanei fizice sau a asociaţiei fără personalitate juridică, care desfăşoară activitate în scopul realizării de venituri, care a efectuat investiţia. Recuperarea acestor cheltuieli se face prin includerea în cheltuielile de exploatare pe perioada iniţială a contractului de concesiune, închiriere sau locaţie de gestiune sau pe durata normală de utilizare rămasă, după caz. În situaţia în care durata normală de utilizare rămasă este mai mică decât perioada iniţială a contractului recuperarea cheltuielilor de investiţii se face pe durata normală de utilizare rămasă."
O factura in valoare de cca.25.000 lei reprezentand amenajare gradina terasa, care va aprea de cel putin 2 ori pe an, reprezinta o imobilizare - amenajare teren, sau o cheltuiala curenta?
Daca amenjarea interioara pe care o face un chirias (persoana juridica) unui imobil inchiriat pentru desfasurarea activitatii economice, consta in zugraveala: lavabila, tapet, pardoseli inclocuite, pe ce perioada se amortizeaza investitia, sau poate fi considerata cheltuiala exercitiului - cheltuieli reparatii si intretinere? Perioada pe care s-a inchiriat imobilul - 10 ani.
Sumele se inregistreaza pe contul 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" si, ulterior, se repartizeaza pe toata durata derularii contractului.
tincuta30 a scris:

O factura in valoare de cca.25.000 lei reprezentand amenajare gradina terasa, care va aprea de cel putin 2 ori pe an, reprezinta o imobilizare - amenajare teren, sau o cheltuiala curenta?


Aceasta e o lucrare de intretinere (chiar daca are valoare mare, probabil ca si gradina e mare) si se repartizeaza in totalitate in momentul primirii facturii.

Alte discuții în legătură

Investitii la un spatiu inchiriat tatiana1 tatiana1 Buna seara, am urmatoarea situatie: La un spatiu inchiriat a fost montata tamplarie termopan , s-au efectuat lucrari de inlocuire pardoseala,inlocuire de ... (vezi toată discuția)
Renovare sediu miricadana miricadana pentru renovare sediu (gresie, usi, parchet, vopsit, mobila, frigider, cuptor, hota) cum se inregistreaza pe contul 6028, 604 sau toata valoarea pe 611. Si ... (vezi toată discuția)
Amortizare imobilizari in curs?? mari.a mari.a Buna dimineata, Spuneti-mi va rog daca pentru imobilizarile in curs, adica ceea ce avem in contul 231 se calculeaza amortizare. Eu stiu ca nu, doar dupa ce ... (vezi toată discuția)