avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA notificare tva -spatiu de inchiriat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

notificare tva -spatiu de inchiriat

Doresc sa inchiriez o suprafata dintr-un imobil de birouri. >oferta lor: pret plus TVA. 1.Este posibil sa cer in negociere o anumita suprafata din total sa fie scutita de tva?in ciuda faptului ca restul chiriasilor platesc tva ?Ce factori pot aduce in argumentare?

2.Proprietarul are posibilitatea sa depuna aceasta notificare la organele fiscale competente pentru fiecare spatiu din cladirea de birouri sau face o singura notificare pentru intreaga cladire?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ganesh , utilizator 23:49, 2 Noiembrie 2012
Este posibil ca proprietarul sa fi optat pentru TVA la inchiriere pentru intreg imobilul si atunci intra si spatiul inchiriat de dvs
ART. 141 al.3 norme metodologice CF

38. (1) În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal şi fără să contravină prevederilor art. 161 din Codul fiscal, orice persoană impozabilă stabilită în România poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce priveşte un bun imobil sau o parte a acestuia.

(2) În aplicarea alin. (1), un bun imobil reprezintă o construcţie care are înţelesul prevăzut la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal şi orice teren.

(3) Opţiunea prevăzută la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare şi nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar în condiţiile art. 145 - 147^1 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia naştere şi poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, şi nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisă de vânzător. În situaţia în care opţiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenţionează a fi utilizată pentru operaţiuni taxabile se va comunica în notificarea transmisă organului fiscal.

proprietarul nu areo=posibilitate de a schimba situatia in cazul i ncare o doreste chiar si numai pentru unul din apartamentele din cladire? nu poate schimba regimul unui apartament de la o data viitoare ,anuntata?
orice bun imobil sau o parte a acestuia se poate inchiria in regim de scutire de tva, asa cum prevede codul fiscal.
de asemenea, pentru a evita ajustarile de tva dedusa la achizitia, constructia sau modernizarea imobilului, proprietarul poate opta pentru aplicarea tva.

in cazul dvs., daca proprietarul nu opteaza pentru taxarea chiriei, este posibil ca acesta sa fie nevoit sa returneze statului tva dedusa.

va multuumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie fara tva companie cu mai multe spatii danileo danileo Buna ziua, Avem o firma platitoare de tva care detine mai multe cladiri de birouri, facturand normal cu tva chiria catre chiriasi. Este posibil sa avem ... (vezi toată discuția)
Chiria este puurtatoare de tva? simonaursu simonaursu Buna ziua. Stiam ca, chiria nu este purtatoare de TVA. Sunt o soc. platitoare de TVA si care nu mai am alte venituri, decât cele din închiriere dar am ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma va rog bbn_1982 bbn_1982 Buna seara. Am o problema si anume: Persoana juridica, din luna septembrie 2009 am dat in chirie (contract de locatiune) un imobil unei persoane fizice. ... (vezi toată discuția)