avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Se pot cere daune de la ITM?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Se pot cere daune de la ITM?

Buna ziua , va rog mult sa ma ajutati intr-o problema legata de ITM. Anul acesta am avut doua controale de la acestia, care s-au lasat cu amenzi in valoare totala de 300 milioane (lei vechi). Aceste controale au fost defapt niste abuzuri grosolane , am contestat ambele amenzi si dupa doua procese destul de lungi , le-am castigat in instanta ambele. As dori sa imi spuneti va rog daca pot sa ii dau in judecata si sa cer daune de la ITM , avand in vedere ca drumurile mele(10 la numar pentru infatisarile la judecatorie) de la Baia Mare (localitatea mea de domiciliu) si Brasov (punctul de lucru al firmei , implicit locul unde s-au desfasurat procesele) se ridica la peste 50 milioane (lei vechi). In afara de asta am fost nevoit sa inchid punctul de lucru si sa concediez angajatii pentru ca am fost mereu presat de ITM (controale la comanda de la o concurenta). Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi , drept pentru care va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:14, 2 Noiembrie 2012
Ceea ce trebuia sa faceti era sa solicitati cheltuieli de judecata in cadrul procesului de contestare a proceselor verbale de contraventie, insa, din pacate instantele din Romania, nu prea acorda cheltuieli de judecata in litigiile de acest gen.
Pentru daune, nu exista cadru legal.Asta ar insemna ca pentru fiecare PV de contraventie castigat in instanta, sa se acorde daune.In cazul dvs. la ultimul termen puteati solicita cheltuieli de judecata, constand in cheltuieli de deplasare dovedite cu bilete la mijloacele de transport sau cu bonuri de combustibil, bonuri de consum la masa, eventual facturi de cazare.
Pentru cheltuielile ocazionate de procese, ati avut posibilitatea sa cereti cheltuieli de judecata in procesele respective.

Daca nu ati folosit aceasta optiune, puteti sa incepeti un proces separat, de recuperare a cheltuielilor de judecata.

Despre pagubele rezultate de inchiderea punctului de lucru, nu stiu ce sa va spun, pentru ca nu cunosc exact situatia. Imi pare ca va fi greu sa demonstrati ca inchiderea a fost cauzata direct de ITM.
Multumesc pentru raspunsuri . Daca sunteti amabili sa imi spuneti cat m-ar costa taxa de timbru pe a incepe un nou proces impotriva acestora , pentru a-mi recupera prejudiciul in valoare de 50 mil (lei vechi) . Va multumesc
smeagull a scris:

"Pentru cheltuielile ocazionate de procese, ati avut posibilitatea sa cereti cheltuieli de judecata in procesele respective.
Daca nu ati folosit aceasta optiune, puteti sa incepeti un proces separat, de recuperare a cheltuielilor de judecata.
Despre pagubele rezultate de inchiderea punctului de lucru, nu stiu ce sa va spun, pentru ca nu cunosc exact situatia. Imi pare ca va fi greu sa demonstrati ca inchiderea a fost cauzata direct de ITM."

Pentru a deschide actiunea in instanta, in vederea recuperarii cheltuielilor dvs. trebuie sa depuneti la dosar documente care sa ateste cheltuielile:
-bilete pentru mijloace de transport sau sa cereti contravaloarea benzinei, daca ati mers cu masina personala (respectiv 7,5 l benzina/ 100 Km x nr.Km parcursi, adica distanta Baia Mare- Brasov, tur-retur, pentru fiecare deplasare in parte),
-document care sa ateste ca v-ati deplasat in data de .... (delegatie),
-chitante de la hotel,
-diurna pentru fiecare deplasare, la nivelul diurnei care se da la institutiile publice X max.2,5
-etc.
In instanta ati obtinut anularea amenzilor contraventionale, cu o anume motivare. Motivarea, poate fi utilizata in procesul pe care il deschideti contra ITM, daca aceasta poate sta la baza afirmatiei dvs. ca s-au facut controale comandate. Daca aveti documente scrise in acest sens, puteti avea castig de cauza deschizand actiune in instanta impotriva persoanei (inspectorul care a dispus amenda contraventionala), nu a institutiei publice.
Daca actiunea dvs. in instanta se considera conflict de munca, nu se plateste taxa de timbru. Cheltuielile de judecata pentru noul proces pot fi recuperate, daca partea reclamata va pierde procesul, de la aceasta.

Alte discuții în legătură

Cine plateste pentru martorii chemati in instanta? mtraian mtraian Buna ziua, Anul trecut am fost chemat ca si martor intr-un proces in alta localitate si am cheltuit mai multi bani pe biletul de tren si mancare, ca sa nu ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal NUP NUP va zic si eu ce a patit prietena mea. au prins-o cu 72 km/in localitate.radarul era la intrare in localitate, au oprit-o la iesire si i-au comunicat viteza ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata! cata26 cata26 Buna ziua! Va-s ruga sa ma sfatuiti in ce consta cheltuieli de judecata!Am avut un litigiu de munca pe care le am cistigat!Mentionez ca mam deplasat la ... (vezi toată discuția)