avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere \\"la comanda\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere "la comanda"


As vrea sa va adresez o intrebare, in masura in care puteti sa-mi dati un raspuns, cat de scurt, m-ar ajuta foarte mult.
Situatia este urmatoarea: din ianuarie 2012 am fost angajata la o companie mare cu capital romanesc, pe functia de referent resurse umane. Compania are o politica teoretica foarte mult axata pe grija pentru angajat, astfel incat si procedurile interne de lucru elaborate urmaresc sa asigure un climat organizational benefic atat angajatorului cat si angajatului. Am fost instruita o luna de zile la sediul central dupa care mi-am preluat postul intr-un punct de lucru.

Conform criteriilor de evaluare profesionala aplicate lunar, am obtinut intotdeauna rezultate peste 90 % (doar doua rezultate, restul au fost de 100%), nu am avut niciun fel de abatere disciplinara, nici referate, penalizari sau avertismente, fie ele scrise sau verbale. Am avut doua momente “cheie” ,in luna martie si mai, cand am dorit sa inchei colaborarea din motive de lipsa suportului si a comunicarii cu superiorul meu direct ( directorul de punct de lucru), precum si “conformarea” subtila in a nu respecta procedurile de lucru interne (ceea ce nu gaseam ca este corect). In luna mai am avut o discutie cu dl. director si am convenit sa imi ofere suportul si supervizarea de care se face responsabil fata de postul meu. Intrasem atunci intr-un preaviz verbal pana la data de 15 iunie. Lucrurile insa nu au decurs conform „intelegerii“, dar am hotarat sa ma concentrez foarte mult pe ceea ce aveam de facut si nu m-am mai gandit sa renunt. Imi doream ca dupa 6 luni sa cer o evaluare profesionala de la sediul central, si daca rezultatele erau bune sa propun sa ma pregatesc pentru un alt post la sediul central. In acest sens pregatisem cateva intrumente de lucru si o procedura de lucru pe care o experimentasem si de care am fost foarte incatata ca si rezultat. Acea procedura am prezentat-o directorului spre a ma sustine in prezentarea ei la sediul central pentru aprobare. Nu a fost prea bucuros sa vada ca vreau sa cresc si ca ma implic in munca mea. Suportul si comunicarea lipseau cu desavarsire. Vreau doar sa mentionez ca abia isi gasea timp sa semneze documetele, de alte activitati comune prevazute in fisele de post nici nu putea fi vorba.

In 29 septembrie, in urma unei discutii pe care am avut-o cu fratele directorului (care are functie pe acelasi nivel cu mine) am fost chemata in birou si pusa la judecata pentru ca mi-am permis sa am acea discutie cu fratele lui. In cursul zilei mi-a cerut sa-mi scriu cererea de incetare a activitatii cu preaviz de 15 zile. I-am raspuns ca nu scriu asa ceva. A coborat si mi-a spus sa o scriu imediat. Am inteles ca e prea nervos si ca nu are rost sa intru intr-o alta discutie care cel mai probabil degenera, am scris respectiva cerere cu gandul ca, asa cum practica, e doar un mod de a ma speria. Nu a fost, insa, asa! A doua zi m-a mutat din biroul meu si de pe functia mea pe o alta functie. Din cate stiu eu, preavizul trebuie efectuat pe functia pe care s-a activat, iar o mutare pe o alta functie se face doar cu decizie de schimbare functie (!?)

Am contactat directorul de HR de la sediul central, precum si directorul regional, spre a le aduce la cunostinta cele intamplate si faptul ca cererea de incetare se desfasoara impotriva vointei mele. Dr. HR nu mi-a raspuns la informare, iar directorul regional mi-a spus ca “stiu ca este un conflict acolo la voi, dar eu nu pot sa fac nimic, daca directorul de punct de lucru a decis sa te dea afara, e doar alegerea lui”. OK. Preavizul a trecut, eu am ramas fara loc de munca, fara dreptul la somaj, iar din cerere nu reiese ca am fost silita sa o scriu impotriva vointei mele. Poate o sa spuneti ca nu trebuia sa o scriu. Asa este, insa mi-a fost teama de el si nu am vrut sa ajungem la cearta, si stiam ca aplica metoda asta doar ca sa sperie angajatii. L-am intrebat ce motive are sa ma dea afara ?!! Mi-a raspuns ca tehnic si professional mi-am facut treaba mai mult decat excelent, insa ma poate da afara pe motive de atitudine. I-am cerut exemple de situatii in care am dat dovada de atitudine nepotrivita, si mi-a raspuns ca nu e cazul, ca daca vreau in momentul acela o sa am 160 de referate de la toti angajatii din magazin. I-am amintit ca m-a evaluat luna de luna inclusiv la capitolul atitudine si suport oferit colegilor, insa m-a luat peste picior si mi-a spus ca asta e decizia lui pe care nu si-o schimba.

Intrebarea mea este: ce sanse am sa ii actionez in instanta?
Am in copie fisele de evaluare care atesta ca mi-am facut constiincios munca, iar semnatura directorului ar fi impotriva spuselor sale.
Am in original 6 cereri de incetare activitate semnate dar nedatate ale altor colegi care sunt inca activi in organigrama si care au la randul lor povestea lor.
Am in copie e-mailul transmit catre conducerea companiei.
(astept raspunsul de la ITM, de acolo mi s-a spus ca o astfel de situatie poate deveni caz penal. Nu stiu daca este asa?!!)

In speranta ca nu v-am rapit prea mult timp, va multumesc daca ati putea sa-mi dati o indrumare. Nu are rost sa ii actionez in instanta daca nu am sanse de castig, este vorba de o companie mare cu multi bani. Sincer, as face asta doar pentru a-mi recastiga postul, evident cu despagubiri.

Am nevoie de o indrumare din partea dvs. Va rog mult sa-mi da-ti un raspuns cat de scurt. Multumesc frumos!

Numai bine si sanatate!
Cel mai recent răspuns: ndaniela83 , utilizator 18:37, 5 Noiembrie 2012
Daca amiabil nu se poate solutiona problema dvs , atunci singurele modalitati sunt : sesizarea ITM-ului si/sau actiunea in instanta.

ITM-ul sa Inspectia Muncii au ca atributii controlul aplicarii actelor normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toti angajatorii.

Daca ati semnat cererea de incetare a c.i.m., atunci va puteti astepta la comunicarea deciziei de incetare ... Fiind vorba despre o viciere a consimtamantului dvs, aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia respectiva.
Eu am castigat un proces impotriva unei mari companii, asa ca nu va lasati intimidata, mai ales ca puteti dovedi faptul ca a existat precedent, luptati pt. drepturile dvs pentru ca sa stiti ca exista si judecatori care stiu sa isi faca meseria.
Bafta multa
Corecta obervatia colegei noastre .. as pune o intrebare retorica cu ce se deosebeste o compania mare de una mai mica in domeniul respectarii legislatiei?

Nimeni nu este mai presus de lege, prevede un principiu constitutional...

Eu am terminat Dreptul acum cativa ani si am avut ,,sansa,, de a invata din greselile mele insa intodeauna am luptat pentru ceea ce am considerat ca e corect si legal.
Nimeni nu are voie sa iti incalce drepturile indiferent cine e si oricate lacune ar avea legea ca profesionist intodeauna trebuie sa stii sa le completezi.
Trebuie sa recunoastem ca nu avem cum sa stim totul si mai gresim (cu totii gresim ) insa asta mi se pare extraordinar la acest forum faptul ca ne putem completa, unde nu stie sau greseste unul poate veni celalalt cu o idee si uite asa invatam (nu ne suparam) sa devenim profesionisti in adevaratul sens al cuvantului.
Poate ca e timpul ca legea, corectitudinea si oamenii care chiar vor sa o aplice si sa ajute pe altii (si implicit se ajuta si pe ei ) e timpul sa se uneasca iar acest forum mie mi-a oferit sansa asta si sunt sigura ca multora dintre noi.
Bafta multa
Multumesc foarte mult pentru incurajari. Birocratia este de asa natura ca nu respecta legea si corectitudinea, drepturile omului inainte de toate. As vrea sa incerc sa-i actionez in instanta, dar ma deruteaza ideea ca ei au bani si vor platii cei mai buni avocati si ma vor face praf. Sincer, in momentul de fata nu am bani de avocat. Nu am niciun ban. Oare pot sa ma prezint si fara avocat?!?!????
Directorul regional a incercat sa-mi ofere o suma mica de bani pentru ca eu sa renunt la solicitarea catre ITM, am refuzat si i-am spus ca e mai bine ca fiecare parte sa-si vada de acum de drumul ei (nu am dat de inteles ca vreau sa-i actionez in instanta). Raspunsul ITM-ului l-am primit astazi, si e asa cum imi inchipuiam: din cererea de incetare activitate reiese ca aceasta s-a intocmit conf. art. 55/b (compania doar astfel de cereri admite si nu altfel, adica sa nu cumva sa ia omul somaj pana isi gaseste ceva de lucru. Am asta scris pe notitele pe care le-am luat in pregatirea aceea de o luna), precum si mentiunea ca acele cereri, precedente, le pot contesta doar dupa ce angajatorul se va folosi de ele. Nu stiu cum vine asta: pai cum sa le foloseasca angajatorul daca ele, originalele, sunt la mine? Doar nu o sa ma duc sa i le dau si sa-i spun "uite cererile, foloseste-le, iar eu intre timp o sa fiu pe faza sa vad pe care dai primul afara ca sa te actionez in judecata, ca da, practici astfel de concediere"!?!?!?

Alte discuții în legătură

Notificare preaviz desi sunt in 14 saptamani de sarcina liveomars liveomars Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in 3 iunie mi-am anuntat angajatorul ca sunt gravida in 6 sapt,cf legii 96/2003,la care am atasat actul eliberat de ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz TaraTara TaraTara Buna ziua, Sunt angajata de aproape 2 ani a unei firme si am avut 3 functii, nu am primit niciodata fisa postului, evaluarea si nici nu mi s-a facut si nu am ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la angajare camelia visla camelia visla Buna ziua! As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru incheierea unui contract individual de munca. Mi-au fost cerute de catre angajator urmatoarele copii: ... (vezi toată discuția)