avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In \\"autoritate de lucru judecat\\" intra si...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In "autoritate de lucru judecat" intra si...

In "autoritate de lucru judecat" intra si termenul legal in care hotararea executorie respectiva trebuie pusa in practica ?
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 11:34, 4 Noiembrie 2012
Nu stiu exact ce ati vrut dvs sa intrebati, dar va pot spune ca o hotarare judecatoreasca se bucura de autoritate de lucru judecat fara o limitare in timp.

Cat despre punerea in executare a unei hotarari judecatoresti, aceasta poate fi facuta in termen de 3 ani de la ramanerea irevocabila.

Dupa trecerea acestui termen hotararea isi pierde puterea executorie, nu mai poate fi pusa in executare silita. Debitorul poate executa doar de buna voie nu si silit obligatia.

La acest moment insa nu se pierde puterea a ceea ce judecatorul a dispus.
1. O hotarare judecatoreasca nu se pune in executare in termen de 3 ani de zile de la data de cand a ramas irevocabila ...

2. Autoritatea de lucru judecat cunoaste doua manifestari procesuale, aceea de exceptie procesuala si aceea de prezumtie, mijloc de proba de natura sa demonstreze ceva in legatura cu raporturile juridice dintre parti .

Efectul pozitiv al lucrului judecat se impune intr-un al doilea proces care are legatura cu chestiunea litigioasa dezlegata anterior, fara posibilitatea de a mai fi contrazis. Aceasta reglementare a autoritatii de lucru judecat in forma prezumtiei vine sa asigure, din nevoia de ordine si stabilitate juridica, evitarea contrazicerilor intre considerentele hotararii judecatoresti.

Asadar, in relatia dintre parti, aceasta prezumtie are caracter absolut, inseamna ca nu se poate introduce o noua actiune in cadrul careia sa pretinda stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat judecatoreste anterior.

Principiul autoritatii de lucru judecat corespunde necesitatii de stabilitate juridica si ordine sociala, fiind interzisa readucerea in fata instantelor a chestiunii litigioase deja rezolvate si nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 din CEDO, deoarece dreptul de acces la justitie nu este unul absolut, el poate cunoaste limitari, decurgand din aplicarea altor principii.

3. Termenul legal de a solicita executarea silita nu intra in autoritatea de lucru judecat ... Conform dispozitiilor art. 405 C. pr. civ. dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, iar prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Eu am gandit in sensul urmator....am o hotarare definitiva referitoare la plata unor restante salariale....se face solicitare catre angajator....angajatorul nu -i "interesat de "subiect" 15 zile ....apoi dupa "consumarea" termenului statul ii sare in ajutor si "introduce' o ordonanta de reesalonare.....eu sunt de parere ca in acesta situatie,dupa trecerea celor 15 zile,nu "opereaza reesaloanarea intrucat:
- s-ar acoperi un abuz al angajatorului; intr-un stat de drept nicio lege nu poate acoperi un abuz al angajatorului in raport cu salariatul;
- satul prin legile in vigoare la data solicitarii a creat o speranta legitima salariatilor legate de luarea in posesie a bunurilor lor.
- lipsa de diligenta a statului nu poate fi imputata decat acestuia si reprezentantilor lor.
- executarea unei sentinte in 15 zile este parte a procesului civil; executivul sau legislativul nu pot contracara a posteriori procesului o hotarare a puterii judecatoresti,nepunerea in aplicare in 15 zile a unei hotarari judecatoresti reprezinta o incalcare a separatiei puterilor in stat
nu am studii juridice...imi cer scuze daca va starnesc rasul...
Daca este vorba despre sectorul bugetar atunci statul a intervenitv deja in reesalonare acestor creante .. daca este vorba despre sectorul privat , statul nu a intervenit pana acum intr-o asemenea situate.

Reesalonarea nu are nicio legatura cu acel termen de 15 zile la care faceti referire dvs...
cam are...pentru ca orice solicitare referitoare la plata unei restante salariale trebuie pusa in aplicare in 15 zile....in a 16 a zi deja angajatorul a comis un abuz,a incalcat un drept al salariatului- acela de a-i fi platite in 15 zile restantele salariale !.....din vina angajatorului care a ignorat solicitarea si a statului care a dat dovada de lipsa de diligenta!... statul trebuia sa intervina legislativ in intervalul celor 15 zile..... din acest motiv m am gandit la "autoritatea de lucru judecat"......in satul de drept legea trebuie sa ii permite cetatenului sa reziste in fata statului....si mai nou....statul nu mai respecta nici calendarul reesalonarii...avem titluri executorii din 2011 ignorate de angajator si stat!.... nu poti sa legiferezi un abuz!.....am un drept care trebuie sa mi se acorde in 15 zile ,statul trebuie sa mi l respecte in virtutea legilor pe care sigur si le a stabilit!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Radamante, utilizator

Alte discuții în legătură

Spor castigat in instanta agarbiceanu2 agarbiceanu2 In urma cu aprox 2 saptamani , am obtinut in instanta, prin hotarare defintiva plata retroactiva a unui spor de specialitate As dori sa stiu in cat timp ... (vezi toată discuția)
Interpretarea articol din lege Ilinca1958 Ilinca1958 Buna ziua, Va rog tare mult sa ma lamuriti in ceea ce priveste modul de interpretare a urmatorului articol din OUG 83/20014 [i][b]Art. 34. - (1) Plata ... (vezi toată discuția)
Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)