avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru cresterea copilului acordata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui

Buna ziua,
Situatia este urmatoarea: eu am fost somera pana in luna martie anul 2012 iar dupa aceasta data nu am am mai avut venituri. Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii noiembrie 2012.
Sotul meu are venituri din luna august 2011, din contractul de munca pe care il are deschis la firma lui + venituri de la Cabinetul medical individual, ca medic stomatolog.
Se poate sa cerem indemnizatia pe numele lui? La cuantumul indemnizatiei se cumuleaza veniturile din contractul de munca si cele de la cabinet? Daca da, asta l-ar impiedica sa mai desfasoare activitate ca stomatolog pe perioada in care primim indemnizatia?
Eu ar trebui sa incep sa lucrez cu contract de munca de la inceputul lunii noiembrie 2012. Stiu ca indemnizatia i se acorda lui dupa cele 42 de zile de concediu postnatal.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 3 Noiembrie 2012
1. Tatal poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatia aferenta.

2. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (ijn cele 12 luni intra si luna nasterii copilului), dar:
- nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3400 lei daca opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an;
- nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 1200 lei daca opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 2 ani;

3. Sunt luate in calcul toate veniturile din toate sursele (salariu + veniturile din activitatea cabinetului medical individual).

4. Pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspende si contractul individual de munca (CIM) si activitatea de la cabinetul medical individual.

5. Deoarece dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului (nu mai este nevoie sa astepte cele 42 de zile de la nasterea copilului).

6. - Daca opteaza pentru CCC pana la 1 an si reia activitatea inainte sa implineasca copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Daca opteaza pentru CCC pana la 2 ani si reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va putea obtine salariu si venituri de la cabinetul medical individual si va primi de la stat si 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

7. Tatal mai are o alternativa, aceea de a beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC), de la data nasterii copilului.

8. - Cererea pentru CCC sau pentru stimulentul de insertie si actele necesare sedepun la Primarie in cel mult 60 de zile lucratoare de la data cand solicitati CCC sau stimulentul de insertie.
- De la Primarie puteti lua lista cu actele necesare.

9. Veti beneficia si de alocatie de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil (post natal) crisschirita crisschirita In cazul in care mama (lahuza) nu beneficiaza de un venit, poate tatal copilului (care beneficiaza de venit) sa intre in CIC imediat dupa nasterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)