avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere autoturism in instanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere autoturism in instanta

Am vandut o masina anul acesta si am facut doar radierea fiscala nu si cea la politia rutiera, nestiind foarte bine cum se procedeaza. Dupa o perioada, m-a cautat actualul proprietar (nu cel caruia i-am vandut eu, ci al treilea), care vrea sa inmatriculeze masina dar nu poate din cauza ca persoana care i-a vandut-o are datorii la primarie si nu ii poate elibera fisa fiscala necesara inmatricularii. Am realizat ca orice amenda si chiar si impozitul vor veni tot la mine, intrucat numerele imi apartin in continuare. De aceea, vreau sa solicit in instanta radierea numerelor pentru a evita orice problema. Spuneti-mi va rog unde sa merg exact, care este procedura, eventual un model de cerere, ce acte mi-ar trebui, pe cine ar trebui sa reclam pe cel caruia i-am vandut masina sau pe cel cu datorii care nu vrea sa coopereze, daca se poate judeca in lipsa, orice detaliu care mi-ar putea folosi. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabyela29 , utilizator 20:33, 5 August 2015
Vedeti, aici este o problema de... Romania. In toate celelalte tari UE, cand se vinde o masina, fostul proprietar pastreaza placutele cu numerele de inmatriculare, urmand ca noul proprietar sa obtina numere provizorii sau altele definitive.
Dar nu la politia rutiera (ca pana in 2002) ci la prefectura (SRPCIV).
Politia nu mai tine evidenta inmatricularilor de vreo 10 ani (li s-a retras dreptul) ca oricum falsificau (din prostie si analfabetism) seriile de caroserie sau motor, inregistrand "altceva" si nefiind in stare sa reproduca corect mai mult de 8 caractere succesive.
S-a incercat cu R.A.R. (Registrul Auto) dar politistii tot falsificau datele producand evidente inutilizabile.
Acum operatiunea se face centralizat informatic la Bucuresti, unde se verifica.
La noi (in democratia "originala") masina se vinde (anormal) cu tot cu numere, respectiv in C.I.V. va fi schimbat proprietarul dar nu si numerele de inmatriculare. Daca in acest timp apare o contraventie pe masina fotografiata cu numerele dvs.... dvs. ati condus-o, nu?
Sau dovediti politistilor contrariul :tooth:

Oricum, pe certificatul de inmatriculare nu exista rubrica in care sa specificati ca ati pastrat numerele la vanzare (schimbarea detinatorului), nu?
Made de... noi (am inventat coada la pruna).
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
ContSters184021, utilizator
Dvs dupa vanzare nu aveati alta obligatie decat s-o radiati de la fisc si apoi sa-i dati actele noului proprietar, nu aveati obligatia s-a radiati din circulatie, radierea se face automat la inmatricularea pe numele noului proprietar.
In prezent nu aveti nicio obligatie fata de nimeni.
Impozit nu va veni pe numele dvs pt ca e radiata de la fisc, amenda daca va veni, o puteti contesta in termen de 15 zile de cand luati la cunostinta de PV.
Puteti anunta la rutiera ca nu mai sunteti proprietarul masinii.
Buna!
Mersi pentru raspuns, dupa 3 ani :))) uitasem ca am scris aici.
Am revenit pentru ca s a intamplat ce ma asteptam si anume am primit amenda pentru rovinieta... Nu am de ales decat sa contest amenda desi din ce am mai citit pe aici, nu e 100% ca o pot anula, ci e posibil sa nu imi fie admisa cererea, depinde de judecator.

Intrebarea mea ar fi, una de om simplu care n are nicio treaba cu legile astea, in plangerea mea e musai sa mentionez vreun articol de lege? Practic eu ma bazez pe faptul ca nu sunt proprietarul si nici utilizatorul si pentru asta anexez copie de pe contract de vanzare cumparare si fisa fiscala. De asemenea, cer sa se judece in lipsa mea, pe baza actelor depuse. Care ar fi temeiul legal?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radieri auto Remus47 Remus47 O problema mai veche; mai jos redau intrebarea , raspunsul si urmarile de luna decembrie: Am facut plangere contraventionala, s-a judecat si s-a amanat cu ... (vezi toată discuția)
Amenda lipsă rovignetă la 8 zile după vânzarea mașinii conform procedurii legale: de ce trebuie s-o plătesc eu, cum susțin cei de la primărie? Ady. Ady. Buna seara,pe data de 26 .10.2018 am vândut o masina,noul proprietar nu a plătit rovinieta si pe data de 04.11.2018 a fost depistat fără rovinieta ... (vezi toată discuția)
Radiere masina catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema caci nu mai inteleg nimic. Am vandut acum cateva luni un autoturism catre cineva. Am facut ... (vezi toată discuția)