avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... radieri auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

radieri auto

O problema mai veche; mai jos redau intrebarea , raspunsul si urmarile de luna decembrie:
Am facut plangere contraventionala, s-a judecat si s-a amanat cu obligatia ca serviciul inmatriculari auto al primariei de care apartin sa trimita ce proprietar este trecut in talon la data producerii evenimentului.Mi-e teama ca o sa pierd procesul!:(( Eu am si scris in plangere ca masina este radiata de la fisc dar nu si de la inmatriculari. Am fost si la serviciul inmatriculari si mi-a zis ca nu pot sa radiez masina pana nu o inmatriculeaza noul proprietar ( ?!?).#-oCel care a cumparat masina nu vrea sa o inmatriculeze pentru ca el se ocupa cu intermedieri de vanzari masini si pe buna dreptate nu ar avea sens sa le inmatriculeze ( sa faca RAR, asigurare, etc) si apoi sa la vanda. Ce as putea sa mai fac ? Cand mi-a venit impozitul pe 2013 se vede clar ca am de recuperat, deoarece masina a fost scazuta in luna aprilie. Ce acte normative clarifica vanzarea/cumpararea de auto, inmatricularea/radierea auto, obligatia de a plati rovigneta ?:( A se tine seama ca masina a fost vanduta in luna aprilie 2012, deci dupa vechiul cod rutier.
Multumesc anticipat.

“In luna aprilie am vandut un autoturism catre o persoana care detine un parc auto si se ocupa cu cumparari si vanzari auto ( unul din cei numerosi care se ocupa cu asa ceva). Am intocmit actul de vanzare-cumparare, am scris pe talon ca masina a fost instrainata, s-a radiat de la Administatia Financiara , dar nu s-a radiat de la politie , deoarece mi-a zis ca o va radia in momentul in care o va vinde ( nu eram prea documentat cu asa ceva , ma si grabeam financiar ,motiv pentru care am vandut-o si foarte prost).
Pe 13 dec.2012 am primit un proces verbal de contraventie pentru neplata rovignetei , constatata undeva in tara ( nici nu stiu unde este localitatea respectiva).
Am fost la cel caruia i-am vandut masina si mi-a promis ca o sa plateasca el ( desi ma indoiesc), dar ca inca nu poate sa faca radierea la politie deoarece masina este doar imprumutata si nu a facut actele pe ea.
Dati-mi un sfat cum sa ies din aceasta situatie acum si definitiv ( pentru ca ar putea aparea situatii mai periculoase). Problema este si de ce administratia financiara si politia nu-si coreleaza datele. Daca asi face contestatie ( pe baza certificatului fiscal in care se mentioneaza ca a fost vanduta masina) la tribunalul de pe raza localitatii unde s-a constatat contraventia ( asa scrie in PV) , trebuie sa ma duc personal sau se poate trimite prin posta ?
Va multumesc anticipat.”
Raspuns :”Puteti face plangere contraventionala cu reale sanse de castig, dar sa va incadrati in cele 15 zile de la primirea PV de contraventie.
Veti depune, alaturi de plangere, contractul dintre dvs. si societatea cu parcul auto, apoi veti depune si certificatului fiscal in care se mentioneaza ca a fost vanduta masina la data de....
In plangere veti face toate aceste mentiuni, ca ati vandut masina la data .....etc...
Toate acestea le veti depune la Judecatoria de pe raza teritoriala unde a fost inregistrata contraventia.
Nu este necesara prezenta dvs., daca veti face mentiunea ca solicitati judecarea in lipsa.
Daca reveniti cu date mai exacte unde s-a intamplat contraventia, poate gasim impreuna Judecatoria de care apartine.”
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 22:52, 15 Februarie 2013
Ordinul nr. 1501 din 13/11/2006 (publicat în Monitorul Oficial nr. 941 din 21/11/2006) privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prevede :
CAPITOLUL VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.


Pe cale de consecinta, daca prezentati actele prevazute la art. 25 din Ordin, veti putea face radierea cu un contract de vanzare-cumparare,
Dvs. ati vandut autoturismul cu placutele de inmatriculare, cu cheile, precum si cu toate actele masinii catre firma cumparator care fara intocmirea de documente legale a imprumutata auto catre tert caruia i s-a intocmit PV contraventie
Solutionarea poate sa fie amaibila , fie il veti da in judecata pe cumparator, printr-o procedura contencioasa, pentru ca nu v-a dat actele necesare radierii din circulatie a autoturismului cumparat de la dv. si ca refuza sa vi le dea pentru efectuarea radierii autoturismului.


Multumesc. Aceasta este intradevar o problema pe care trebuie sa o rezolv cat mai repede, dar ceea ce este mai arzator este cum fac sa nu pierd procesul cu CNADR?
Detineti actul de imprumut dintre firma careia ati vandut dvs auto si tertul care a fost depistat in trafic si i s-a incheiat PV contraventie?
nu
Cumparatorul nu este obligat sa va inapoieze actele necesare radierii. Ma refer la numere si la carte. Cartea de identitate nu se schimba la vanzare/cumparare deci nu are niciun sens sa v-o dea.

In schimb el este obligat sa isi inmatriculeze masina dupa cele 30 de zile prevazute de lege.
Trebuie sa solicitati instantei sa oblige cumparatorul sa isi inmatriculeze masina prin obligatia de a face sau sa solicitati instantei radierea masinii pe baza de hotarare judecatoreasca. practic sa se constate ca masina nu mai este in posesia dvs.
Din cate stiu si din ce am vazut la alte cazuri fix la fel ca ale dvs acestea au fost solutile de solutionare.

Pana atunci va pot da un sfat:
Daca ati scris cumparatorului pe talon ca masina a fost instrainata atunci mergeti si la inmatriculari, se face o notificare la care atasati documentele justificative (contractul plus scoaterea din evidenta) iar cei de la politie trec masina in baza lor de date ca a fost instrainata.
El oricum daca este oprit in trafic si arata talonul politistul cand va vedea ca masina a fost instrainata ii va ridica talonul numerele si nu va avea drept de circulatie. Dar majoritatea nu arata talonul si iau amenda doar pt lispa actelor. nearatand talonul politistul verificand prin statie masina tot vede in baza de date ca masina a fost instrainata si tot ii va lua numerele.
Asadar prin solutia asta lui ii vor fi luate numerele la primul control (daca politistul rutier isi va face datoria).

Toata solutia asta se bazeaza pe faptul ca ati completat pe talon ca masina a fost instrainata! Daca nu ati completat va ramane decat solutia in instanta :( sau cateva solutii complet ilegale de genul sa ii luati numerele de pe masina. el nu va putea scoate altele.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
cosmintt26, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la vanzare auto Remus47 Remus47 In luna aprilie am vandut un autoturism catre o persoana care detine un parc auto si se ocupa cu cumparari si vanzari auto ( unul din cei numerosi care se ... (vezi toată discuția)
Cum radiez masina de la politie fara act de vanzare-cumparare raduadrian00 raduadrian00 Buna ziua.Am vandut un autoturism in martie 2011 am radiato fiscal de la taxe si impozite dar nu am radiato de la politie.Acum dupa 4 ani risc sa fiu executat ... (vezi toată discuția)
Autoturism vandut, dar neinmatriculat pe noul proprietar adumitroaie florin adumitroaie florin Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in situatia in care am vandut o masina unei persoane, am un PV de vanzare cumparare, l-am scos din evidenta ... (vezi toată discuția)