avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Hotarare Consiliu Local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Hotarare Consiliu Local

Buna ziua

Lucrez la o firma de transport si am primit o instiintare de la Primarie ca a intrat in vigoare o Hot. a consiliului local care stabileste taxe si tarife pentru masini de mare tonaj. Este legala o astfel de hotarare? Poate Primaria sa stabileasca ce taxe vrea pentru circulatia pe drumul public?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 5 Noiembrie 2012
ART. 41 din OG 43/1997:
........
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea transportului cu vehicule rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, pe drumurile publice cu depăşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevăzute în anexele nr. 2 şi 3, se poate efectua numai în baza autorizaţiei speciale de transport, denumită în continuare AST, eliberată, fără discriminare, de administratorul drumului pe care se efectuează transportul, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor.
...
(13) Pentru transporturile prevăzute la alin. (2) se aplică tarife suplimentare de utilizare a drumurilor pentru efectuarea transportului cu vehicule cu depăşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, stabilite în funcţie de masa totală, de masele pe axe, de dimensiunile vehiculelor şi de distanţa parcursă, tarife care se constituie ca venituri proprii ale administratorului drumului care a emis AST, pentru finanţarea lucrărilor de administrare, exploatare, întreţinere, consolidare, reparaţii şi modernizare a drumurilor aflate în administrarea sa.

(14) Tarifele prevăzute la alin. (13) şi excepţiile de la plata acestora se stabilesc de administratorii drumurilor publice şi se aprobă:
a) prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, pentru drumurile de interes naţional;
b) prin hotărâre a consiliilor judeţene, cu avizul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pentru drumurile de interes judeţean;
c) prin hotărâre a consiliilor locale, cu avizul consiliilor judeţene, pentru drumurile de interes local;
d) prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în cazul drumurilor de interes local din municipiul Bucureşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare ordonanta 43/1997 privind regimul drumurilor ramona1986 ramona1986 Poate cineva sa-mi trimita OG 43/1997 priving regimul drumurilor actualizata la zi? Am inteles ca s-au modificat distantele fata de axul drumului la care se ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde pentru supraincarcarea cu marfa a unui tir? Dana Drambarean Dana Drambarean Buna ziua, Am auzit ca s-a schimbat legislatia si ca acum daca furnizorul incarca un TIR peste tonajul autorizat raspunde el personal pentru aceasta si nu ... (vezi toată discuția)
Semne circulatie FunctionarulPublic FunctionarulPublic Ma poate ajuta cineva cu procedura de obtinere aviz din partea politiei rutiere pentru amplasarea de semne circulatie. (vezi toată discuția)