avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas - desi am varsta de 22 de ani si sunt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas - desi am varsta de 22 de ani si sunt in continuarea studiilor nu am mai primit

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. Am terminat prima facultate in 2008 si sunt inscrisa la alta momentan (spiru haret) si nu inteleg de ce nu am mai primit pensia (mentionez ca am 22 de ani).
Trebuia ca facultatea sa fie de stat? afecteaza faptul ca sunt la univ. spiru haret?( Nu am mai primit pensia din octombrie)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:29, 31 Ianuarie 2009
In conformitate cu dispozitiile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, actualizata:
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani

Deci, legea nu distinge intre invatamantul de stat si cel privat.Probabil ca nu ati depus actele necesarela Caasa de Pensii, dupa cum urmeaza:
Beneficiarii de pensii de urmaş sunt obligaţi ca la începutul fiecărui nou an de studii, şcolar şi universitar, să depună adeverinţa de şcolarizare, conform prevederilor Legii 19/2000.
Adeverinţa, însoţită de cuponul de pensie, se depune în decursul a două săptămâni, de la 15 septembrie pentru cei care urmează învăţământul preuniversitar şi de la întâi octombrie pentru cei înscrişi în sistemul universitar.
Studenţii trebuie să depună în plus o declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata pensiei de urmas a copilului ella44 ella44 Daca un copil al carui tata este decedat si a beneficiat de pensie de urmas;a absolvit in vara aceasta o facultate la Universitatea Spiru Haret iar in tomana ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas - facultate particulara fr? yo_kss yo_kss ma ajuta si pe mine cineva ? vreau sa stiu daca pot beneficia legal de o pensie de urmas daca sunt inscris la o facultate particulara acreditata si sunt la FR. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas stancutaana stancutaana Buna ziua, Am 22 de ani si as dori sa ma insciu la a doua facultate (prima o termin in luna septembrie- licenta) , intrebarea este daca voi mai primi pensia ... (vezi toată discuția)