avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul te poate obliga sa platesti?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul te poate obliga sa platesti?

Buna seara,

In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum.

Problema mea este de fapt a prietenei mele, care lucreaza intr-un magazin de electrocasnice ca si casier.
Patronul acestei firme spune ca este de datoria angajatilor sa aiba grija ca produsele sa nu fie furate, inclusiv a casierilor (care stau doar cu ochii in monitor la casa ca nu au timp de altceva), cu toate ca firma beneficiaza de o firma de paza care se ocupa cu acest lucru.

De fiecare data cand se face inventarul ies multi bani lipsa, care se distribuie in mod egal tuturor angajatilor, directorul de magazin venind cu o hartie pe care toti angajatii o semneaza, obligandu-se in acest fel sa i se opreasca o suma lunar din salariu timp de un numar de luni, pentru a recupera paguba, firma de paza nefiind sanctionata in nici un fel.

Intrebarea mea este: Este legal ceea ce se intampla? Patronul are voie sa oblige un casier sa plateasca aceste daune?
Ce se poate intampla daca nu semneaza/plateste?
Ce se intampla daca vrea sa isi dea demisia iar ultimul salariu nu acopera toata suma ce trebuie restituita? Trebuie sa aduca bani de acasa?

Va mutumesc inca o data pentru tot ajutorul si pentru timpul acordat.

Numai bine,
Andrei
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 6 Noiembrie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca salariatul prejudiciaza, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu. Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Art.169 alin.1 si 2 C.mun. prevede ca, nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

De asemenea, retinerile din salariu se pot opera in limita sumei de 3500 lei in baza unui acord intre angajator si salariat, conform art.254 alin.3 si 4 C.mun.

Art.254 C.mun.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se obtine un titlu executoriu aldeaelena aldeaelena este vorba despre o executare a garantiei angajatorul a depus garantia in banca pe numele gestionarului,in cazul producerii unei pagube pentru executarea ... (vezi toată discuția)
Retineri carmenliv carmenliv salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii? (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)