avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de comodat - ce si cum, se poate obtine viza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de comodat - ce si cum, se poate obtine viza de flotant cu el?

Buna seara,

As vrea sa-i dau unui prieten o garsoniera pentru 6 luni. Am vazut ca exista contractul de comodat in acest sens. Am inteles ca se poate incheia la notar si vroiam sa stiu daca poate obtine viza de flotant pentru cat sta in tara.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 16:00, 6 Noiembrie 2012

ACTELE NECESARE APLICARII VIZEI DE RESEDINTA (FLOTANT)

Viza de resedinta se aplica persoanelor care, din diferite motive, locuiesc in alta parte decat acolo unde au domiciliul stabil (muncitori sezonieri, elevi, sudenti, persoane care locuiesc in gazda etc.);
Pentru aceasta, trebuie prezentate urmatoarele documente:

1. Actul de identitate al celui care solicita viza de resedinta;
2. Actul de identitate al titularului spatiului de locuit,
3. Actul cu care persoana fizica face dovada ca este titulara a spatiului de locuit (in original si xerocopie) in cazul in care spatiul de locuit nu apartine solicitantului, prezenta proprietarului este obligatorie, pentru a completa, pe cerere, rubrica "Consimtamantul titularului spatiului de locuit"
4.Dovada platii taxei extrajudiciare de timbru in valoare de 4 RON, prin chitanta de la Casieriile Primariei municipiului sau timbre fiscale mobile;
5.Cerere-tip, care se primeste de la ghiseu si se completeaza pe loc de catre solicitant si unde este cazul si de catre proprietar
.
Viza de resedinta/flotant se poate obtine numai prin acordul asumat de proprietarul spatiului
Buna ziua,

Din experienta pot sa va spun ca eu mi-am facut viza de flotant in baza unui act de inchiere inregistrat la finante conform legii si nu a fost nevoie sa vina proprietarul. Deci sigur nu e obligatorie prezenta proprietarului in toate cazurile.

In ce priveste actele de depus, art. 32 al OUG 7/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români spune ca viza de resedinta se obtine prin depunerea unei cereri împreună cu actul de identitate şi cu unul dintre documentele prevăzute la art. 28. (anume: a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ; b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) )

Conform art 29: "declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României." Rezulta ca proprietarul poate sa isi dea consimtamantul si in alt mod, caz in care se va completa rubrica "consimtamantul gazduitorului" cu mentiunea ca a fost dat deja, prin act notarial.

Contractul de comodat e titlu locativ, daca contine mentiuni cum ca e vorba de punerea la dispozitie a imobilului pentru a fi folosit ca locuinta.

Eu cred ca cel mai bine ar fi sa dati un telefon la politia pe raza careia se va inregistra resedinta, ca sa fiti sigur inainte de a incheia contractul, e posibil sa nu fie nevoie nici macar sa il faceti la notar.

Intr-adevar e nevoie si de cerere tip si de timbre fiscale de 4 lei.

Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viză de flotant Mădălina Alexandra D Mădălina Alexandra D Bună ziua. Dacă eu stau în chirie cu contract înregistrat la finanțe nu e nevoie de prezența proprietarului pentru ca mie să mi se dea viza de flotant. ... (vezi toată discuția)
Buna seara, pentru a obtine o viza de flotant la o adresa, la ... mariustz mariustz Buna seara, Pentru a obtine o viza de flotant la o adresa, la evidenta populatiei trebuie sa vina ambii proprietari, daca sunt divortati? (vezi toată discuția)
Contract de comodat intre o persoana fizica si un ii spidii99 spidii99 Am inchiriat un imobil,cu contract de inchiriere inregistrat la anaf pentru am deschide un ii,intro alta localitate fata de cea de domiciliu. Cum procedez cu ... (vezi toată discuția)