avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

Mie ca patron imi convine starea de fapt in care ma aflu. Nu sindicat , nu reprezentanti ai salariatilor, iau a buna CCM unic la nivel national. Legea ma obliga la negocieri. Cine trebuie sa ia initiativa pentru alegerea reprezentantilor salariatilor sau poate pentru formare de sindicat?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:01, 3 Februarie 2009
Salariatii au initiativa pentru formarea unui sindicat sau alegerea reprezentantilor salariatilor.
Angajatorul are initiativa negocierii c.c.m. În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
Ati sesizat bine.
E obligatorie doar negocierea. (nimic mai mult ;)
In nici un caz nu trebuie sa-i ...organizati dvs. pe cei cu care ar trebui sa negociati.

Initiativa negocierii apartine patronului...daca are cu cine.
Daca el n-are ...;) initiativa, atunci legea ... paseaza pisica si zice ca negocierea are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatior.

Mai cititi odata ...cu atentie art 3 din L 130/1996. republicata
putin:offtopic:

...parca prin vara am auzit pe la ceva stiri locale ca jumatate din firmele dintr-un anume judet au pimit amenzi de la Directia Muncii pentru ca nu aveau CCM incheiat (chiar asa suna comunicatul de presa de la directia de munca) :(
Se pare ca cei de la Directia Muncii dau o alta interpretare a prevederilor Legii nr.130/1996 ... pentru ei negocierea obligatorie inseamna si incheierea obligatorie a unui contract colectiv de munca ... ori legea nu se refera decat la negociere , nu si la incheierea c.c.m ca fiind obligatorie.
Si eu as fi curioasa sa stiu cate din firmele acelea din juma' de judet au contestat masura in instanta...

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de societate grecuanamaria grecuanamaria buna ziua, la societatea la care lucrez sunt 27 de angajati in prezent. Stiu ca trebuie sa facem contractul colectiv de mun ca la nivel de societate. Imi ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca simona.elisa simona.elisa buna ziua, lucrez de putin timp in resurse umane. am terminat un curs , dar nu ma ajuta foarte mult in practica. Lucrez la o firma care are peste 21 de ... (vezi toată discuția)
Ccm negociere vs incheiere ContSters120042 ContSters120042 Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti? (vezi toată discuția)