fuuuuuu a scris:
Tocmai m-am intors de la caminul cu pricina si se pare ca nu este nevoie de acordul ei. Foarte multa lume de acolo a fost internata in acest fel.
Se face un contract intre mama mea si camin, bunica se duce acolo si ei au grija de ea.
Daca nu se poate ingriji singura, nu este nevoie de acordul ei.
Multumesc.
Nu cred ca ati inteles bine.Mai cititi o data ce a postat ynnocenta.Internarea intr-un camin este
un drept al batranilor ce nu se pot ingriji...
.un drept,nu o obligatie.
Art. 7
(1) Serviciile comunitare pentru persoanele varstnice care se gasesc in situatiile prevazute la art. 3 se realizeaza cu consimtamantul acestora si au in vedere:
a) ingrijirea temporara sau permanenta la domiciliu;
b) ingrijirea temporara sau permanenta intr-un camin pentru persoane varstnice;
c) ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale, precum si altele asemenea.
(2) In situatia in care starea de sanatate a persoanei varstnice nu permite obtinerea consimtamantului acesteia, pentru acordarea ingrijirilor prevazute la alin. (1) decizia se ia de serviciul social al consiliului local sau de directia de asistenta sociala din cadrul directiilor de munca, solidaritate sociala si familie judetene si a municipiului Bucuresti, pe baza anchetei sociale si a recomandarilor medicale facute de medicul de familie, prin consultarea si a medicului specialist, cu acceptul rudelor de gradul I ale persoanei respective sau, in lipsa acestora, cu acceptul unui alt membru de familie.
Deci se poate efectua internarea doar in conditiile in care starea persoanei nu permite obtinirea consimtamantului.In situatia prezentata de dvs,inteleg ca nu se aplica aceasta exceptie.
Daca sunt cazuri in care batrani sanatosi mintal si care isi pot exprima consimtamantul in mod valabil,au fost internati impotriva vointei lor,in mod evident sunt niste abuzuri si ilegalitati la mijloc...
Internarea nevoluntara poate interveni,conform legii,in urmatoarea situatie:
Art. 45. O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava si a carei judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat
Dupa cum observati,nici aceasta ipoteza nu se poate aplica situatiei prezentate de dvs,nefiind vorba despre vreo afectiune psihica a persoanei in cauza.