avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Internare camin de batrani IMPOTRIVA vointei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Internare camin de batrani IMPOTRIVA vointei

Buna ziua, bunica mea a suferit in vara asta de mai multe afectiuni acute si a stat mai multe luni internata intr-un spital, timp in care nu a vrut deloc sa se miste, iar muschii i s-au atrofiat si acum nu face niciun efort sa-si revina si de altfel, nici nu cred ca isi mai poate reveni.
Este activa mintal, insa in rest e ca o leguma. Trebuie hranita in gura, are scutece si trebuie schimbata samd.

Ea este din Targoviste, iar noi suntem din Bucuresti si efectiv nu mai avem bani si timp sa ajungem mereu acolo ca sa-i ducem mancare si sa o platim pe femeia care sta cu ea si care cere din ce in ce mai multi bani pentru ca stie ca nu avem alte optiuni.

Ea refuza sa plece din casa, a spus "ies doar in sicriu in casa mea", insa sarada asta nu mai poate continua.

Vreau sa o internez la un camin de batrani PRIVAT, in Pipera, costul fiind ~2000 RON lunar, bani care vor proveni din pensia ei + ajutor de la noi.
In momentul de fata costa doar femeia care o ingrijeste 1600 RON, fara medicamente, scutece, mancare, motorina consumata dus-intors, cheltuieli cu apartamentul (mai ales ca vine si iarna). Se cheltuie cu ea in momentul de fata cca. 3500 RON lunar.

Am cum sa o internez impotriva vointei avand in vedere ca nu se poate ingriji singura? Daca femeia refuza sa mai vina iar noi suntem la Bucuresti, ea poate muri singura in casa.

Ajutor.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
fuuuuuu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lavinia MIHAI , utilizator 09:05, 24 Februarie 2023
Din punctul meu de vedere vad ca ii cautati tot confortul si ce e mai bine ptr bunica dvs,dar ea nu accepta. Cred ca ar fii mai bine sa o lasati sa faca ce vrea,adica sa ramana in casa ei,dar ea sa se ingrijeasca,sa isi plateasca femeie de ingrijire. Poate peste catva timp isi va da seama ca va trebui sa accepte oferta dvs.
Nu puteti sa faceti nimic impotriva ei,fara acordul ei nu o puteti interna la un azil,dar asa cum v-am zis,lasati-o catva timp,si va va cauta ea.
Nu puteti sa o internati impotriva vointei sale...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai m-am intors de la caminul cu pricina si se pare ca nu este nevoie de acordul ei. Foarte multa lume de acolo a fost internata in acest fel.
Se face un contract intre mama mea si camin, bunica se duce acolo si ei au grija de ea.

Daca nu se poate ingriji singura, nu este nevoie de acordul ei.

Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca o persoana sa poata fi internata intr-un centru de ingrijire pentru batrani ea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, nu neaparat legate de situatia sa materiala.
Astfel, conditia esentiala este ca persoana respectiva sa nu se poata ingriji singura si sa nu aiba pe cineva care poata avea grija de ea, informeaza Amos News.
Conform legii, au dreptul la internare si batranii care au casa proprietate personala si pensie, dar care au nevoie neaparata de sprijin.
In cazul in care persoana respectiva are certificat de handicap, este nevoie de recomandarea Comisiei de Expertiza a Persoanelor cu Handicap pentru supraveghere permanenta in cadrul unui centru de ingrijire.
Pentru internare sunt necesare urmatoarele documente
- cerere
- copie dupa certificatul de nastere
- copie dupa buletinul de identitate si dupa certificatul de casatorie
- certificatul de deces al sotului/sotiei (dupa caz)
- hotararea de divort (dupa caz)
- talonul de pensie
- analize medicale (HIV, radiografie pulmonara, RBV etc.)
- adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca solicitantul nu sufera de boli transmisibile
- recomandare medicala din care sa reiasa institutia indicata conform gradului de handicap constatat de Comisia de expertiza medicala
- declaratie pe propria raspundere de unde sa reiasa ca batranul nu are rude de gradul intai sau intretinatori legali.
Daca persoana in varsta care solicita internarea intr-un camin de batrani are intretinatori legali, acestia trebuie sa mearga la notariat pentru a declara motivul pentru care nu pot asigura ingrijirea acesteia.
(Amos New).
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
ynocentta, utilizator
fuuuuuu a scris:

Tocmai m-am intors de la caminul cu pricina si se pare ca nu este nevoie de acordul ei. Foarte multa lume de acolo a fost internata in acest fel.
Se face un contract intre mama mea si camin, bunica se duce acolo si ei au grija de ea.

Daca nu se poate ingriji singura, nu este nevoie de acordul ei.

Multumesc.


Nu cred ca ati inteles bine.Mai cititi o data ce a postat ynnocenta.Internarea intr-un camin este un drept al batranilor ce nu se pot ingriji....un drept,nu o obligatie.
Art. 7
(1) Serviciile comunitare pentru persoanele varstnice care se gasesc in situatiile prevazute la art. 3 se realizeaza cu consimtamantul acestora si au in vedere:
a) ingrijirea temporara sau permanenta la domiciliu;
b) ingrijirea temporara sau permanenta intr-un camin pentru persoane varstnice;
c) ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale, precum si altele asemenea.
(2) In situatia in care starea de sanatate a persoanei varstnice nu permite obtinerea consimtamantului acesteia, pentru acordarea ingrijirilor prevazute la alin. (1) decizia se ia de serviciul social al consiliului local sau de directia de asistenta sociala din cadrul directiilor de munca, solidaritate sociala si familie judetene si a municipiului Bucuresti, pe baza anchetei sociale si a recomandarilor medicale facute de medicul de familie, prin consultarea si a medicului specialist, cu acceptul rudelor de gradul I ale persoanei respective sau, in lipsa acestora, cu acceptul unui alt membru de familie.

Deci se poate efectua internarea doar in conditiile in care starea persoanei nu permite obtinirea consimtamantului.In situatia prezentata de dvs,inteleg ca nu se aplica aceasta exceptie.
Daca sunt cazuri in care batrani sanatosi mintal si care isi pot exprima consimtamantul in mod valabil,au fost internati impotriva vointei lor,in mod evident sunt niste abuzuri si ilegalitati la mijloc...


Internarea nevoluntara poate interveni,conform legii,in urmatoarea situatie:

Art. 45. O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava si a carei judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat


Dupa cum observati,nici aceasta ipoteza nu se poate aplica situatiei prezentate de dvs,nefiind vorba despre vreo afectiune psihica a persoanei in cauza.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
ContSters258804, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz internare intr-un camin specializat snowflake59 snowflake59 Buna! Ce se poate face dpdv legal in cazul unei doamne batrane de 90 de ani care nu doreste sa mearga la azil? Fiul are 65 de ani cu pb de sanatate. Nu o poate ... (vezi toată discuția)
Lămuriri pentru contract vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere făcut cu bunica: o putem duce la un centru de îngrijire vârstnici dacă unul dintre copiii ei nu este de acord? iandar iandar Buna seara as dori si eu o informatie.In anul 2000 ieu si sotia mea am facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre noi si bunica ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost donat un imobil de către moștenitorii bunicii mele. cum pot anula această donație? MihaiX933 MihaiX933 Buna ziua, Acum o luna de zile mi-a fost donat un imobil, imobil ce a avut 4 mostenitori dupa moartea bunicului meu (bunica si cei 3 copii), iar acestia mi ... (vezi toată discuția)