Buna ziua. Sunt nou pe acest forum si nu stiu exact daca am postat unde trebuie dar am mare nevoie de niste raspunsuri si cred ca sunteti singurii care puteti sa imi raspundeti. Prietenul meu in "somaj tehnic". Mai exista aceasta denumire sau se numeste "somaj"(pe foaie ii scrie somaj). Salarul pe cartea de munca este de 2000 de ron brut. Am citit ca se plateste 75% dar nu prea am inteles exact din ce. Va rog sa imi spuneti ce inseamna ca o persoana intra in somaj tehnic si cat se plateste/din ce?. Care este perioada maxima si minima pentru somajul tehnic si care sunt obligatiile angajatorului/angajatului in aceasta perioada.
Angajatorii sunt obligaţi să depună la inspectoratele teritoriale de muncă la care se păstrează şi se completează carnetele de muncă ale salariaţilor:
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora - art.2 alin.1 din Legea nr.130/1999 republicata.
Multumesc elis
aceasta prevedere nu cred ca se aplica si in cazul meu deoarece cartile de munca se pastreaza la unitate, iar zilele de suspendare se stabilesc prin act aditional la ROI.
In cazul in care societatea are aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca, problema este discutabila ... intrucat referitor la acest aspect exista o practica neunitara la nivelul ITM-urilor.
Legea prevede ca, angajatorii care au primit aprobare de a păstra şi completa carnetele de muncă ale salariaţilor au următoarele obligaţii:
a) să depună lunar la inspectoratul teritorial de muncă dovezile de calculare a drepturilor salariale, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora;
b) să prezinte carnetele de muncă ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de muncă, la încetarea contractelor individuale de muncă ale acestora, în vederea certificării înscrierilor efectuate.
Acest text de lege nu face referire si la actele privind incheierea, executarea, modificarea şi incetarea contractelor individuale de munca, insa unele ITM-uri solicita depunerea acestor acte.