Conform articolului 52, alineatul 1, “contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; b) ca sanctiune disciplinara; c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; e) pe durata detasarii”.
In cazul intreruperii temporare a activitatii, legea spune, prin articolul 53, alineatul 1, ca “pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat”. In plus, conform acelorasi prevederi legale pe perioada somajului tehnic “salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii”.
Dar ce spunea vechiul Cod al muncii referitor la somajul tehnic? Conform vechii legi somajul tehnic reprezenta “imposibilitatea temporara a continuarii activitatii de catre angajator, pentru motive economice obiective” si nu putea depasi 3 luni de zile intr-un an calendaristic. La fel ca si acum salariatii trebuiau sa ramana la dispozitia angajatorului si iar pe perioada intreruperii activitatii beneficiau de o indemnizatie care reprezenta 75% din salariu.
Cum se instituie somajul tehnic
Firma care instituie masura somajului tehnic trebuie sa trimita catre angajati si reprezentantii statului o comunicare scrisa in care se specifica motivele si perioada incetarii activitatii, cu semnatura de luare la cunostinta din partea salariatilor, care accepta astfel sa fie la dispozitia angajatorului pe toata perioada de intrerupere a activitatii. In plus angajatorul trebuie sa transmita modificarile in Registrul General de Evidenta a salariatilor si actele de suspendare a contractelor individuale de munca catre Inspectoratul Teritorial de Munca, in termen de 5 zile.
AngiF
Emiterea unei decizii individuale sau colective prin care angajatorul are initiativa suspendarii c.i.m. ca urmare a intreruperii temporare a activitatii.
In decizie trebuie mentionate numele persoanelor a caror contracte se suspenda si perioada suspendarii. De asemenea, trebuie inserat si un articol prin care salariatii pe perioada suspendarii vor primi o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza.
Aceasta decizie se depune la ITM in termen de 5 zile de la data perfectarii acesteia.
Suspendarea c.i.m. nu este prevazuta in Revisal.;)