avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Este normal sa lucram 6 ore pe zi din moment ce suntem in somaj tehnic si suntem platiti cu 75% din salariu sau trebuie sa stam acasa?
Cel mai recent răspuns: drumarul , utilizator 17:47, 2 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Conform articolului 52, alineatul 1, “contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; b) ca sanctiune disciplinara; c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; e) pe durata detasarii”.
In cazul intreruperii temporare a activitatii, legea spune, prin articolul 53, alineatul 1, ca “pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat”. In plus, conform acelorasi prevederi legale pe perioada somajului tehnic “salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii”. .
Rezulta astfel ,prin interpretare textelor de lege, ca nu este normal sa lucrati, activitatea fiind intrerupta din motive tehnice, contractul de munca fiind suspendat, putand fi insa oricand chemati pentru reinceperea activitatii.
Pentru a va fi si mai mult de folos va aduc la cunostinta si procedura de instituire a somajului tehnic:
- firma care instituie masura somajului tehnic trebuie sa trimita catre angajati si reprezentantii statului o comunicare scrisa in care se specifica motivele si perioada incetarii activitatii, cu semnatura de luare la cunostinta din partea salariatilor, care accepta astfel sa fie la dispozitia angajatorului pe toata perioada de intrerupere a activitatii. In plus angajatorul trebuie sa transmita modificarile in Registrul General de Evidenta a salariatilor si actele de suspendare a contractelor individuale de munca catre Inspectoratul Teritorial de Munca, in termen de 5 zile.
Cu stima !
Daca sunteti in somaj tehnic trebuie sa stati acasa , deoarece in aceasta perioada activitatea societatii este intrerupta temporar.
A fi la dispozitia angajatorului nu insemana a lucra pe perioada de suspendarea. Insemana ca poate oricand sa reia activitate si sa va cheme la lucru in mod normal, ceea ce insemana ca nu mai sunteti cu contractul suspendat.

Va multumesc frumos pentru lamuriri! Din pacate unii angajatori inteleg altfel sintagma "salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului". Cu stima si respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie facut pt intrare in "somaj tehnic" conform oug nr. 28/2009 Mirela71 Mirela71 buna seara! as avea si eu nevoie de anumite explicatii in ceea ce priveste intrarea unor angajati in\"somaj tehnic\" conform OUG 28/2009. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)
Intrerupere temporara a activitatii in constructii ContSters113415 ContSters113415 Suntem o societate de constructii si in aceasta perioada nu avem de lucru. Administratorul societatii a decis sa plateasca salariatii cu 75% dar fara sa ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - somaj tehnic laszloecaterina laszloecaterina Conf.codului muncii salariatii pot intra in somaj tehnic 75% din fondul de salariu.As dori sa stiu daca trebuie sa am acordul salariatului scris sau numai le ... (vezi toată discuția)