avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Datorii catre stat, SRL cu asociat unic
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Datorii catre stat, SRL cu asociat unic

Buna ziua,

Am un SRL unde sunt asociat unic. Am ceva datorii la stat care provind din amende pt nedepunere de declaratii, in ultima perioada.

Firma probabil o sa intre in dizolvare din cauza nedepunerii bilantului. Firma se afla in pierdere si nu are nici un activ practic.

Intrebarea mea este daca statul poate sa-si recupereze banii de la asociatul unic (mine), in aceasta situatie. Intr-o parte stiu ca asociatii la un SRL nu raspund decat cu capitalul social depus, adica 200 lei. Insa am gasit in legea 31 un aliniat care cred ca contrazice acest lucru:

Art. 236. - (1) Dizolvarea unei societăţi cu răspundere limitată cu asociat unic atrage transmiterea universală a patrimoniului societăţii către asociatul unic, fără lichidare.


Din cate am inteles patrimoniul contine si obligatiile firmei, adik datoriile.

Este in pericol averea mea personala in aceasta situatie? In ce masura pot debitorii sa recupereze banii de la un asociat unic dintr-un SRL?
Cel mai recent răspuns: OanaO , utilizator 22:43, 18 Noiembrie 2021
Ceva nu imi este clar.Ce amenzi aveti de plata?Eu stiu ca amenzile pt.depunerea cu intarziere a declaratiilor se stabilesc si se platesc in momentul depunerii declaratiilor.ati primit o decizie in sensul asta?Poate sunt doar majorari de intarziere.Eu zic sa aflati sigur despre ce sume e vorba.
Erau depuse 2 state de plate nedepuse la ITM, care se amendeaza destul de serios. De aici provine datoria catre stat
Chiar ma -ti bagat in ceata!" Erau depuse 2 state de plate nedepuse la ITM"?
Am formulat gresit.

Nu au fost depuse 2 decalaratii de state de plate la ITM, pentru care am primit o amenda. Pe firma nu exista de mult bani sau active, deci SRL-ul nu poate plati aceasta amenda.

Intrebarea mea este, in cazul unei dizolvari prin ordin judecatoresc, daca statul poate sa-si recupereze banii de la asociatul unic (mine), in aceasta situatie. Intr-o parte stiu ca asociatii la un SRL nu raspund decat cu capitalul social depus, adica 200 lei. Insa am gasit in legea 31 un aliniat care cred ca contrazice acest lucru:


Art. 236. - (1) Dizolvarea unei societăţi cu răspundere limitată cu asociat unic atrage transmiterea universală a patrimoniului societăţii către asociatul unic, fără lichidare.



Din cate am inteles patrimoniul contine si obligatiile firmei, adik datoriile.

Este in pericol averea mea personala in aceasta situatie? In ce masura pot debitorii sa recupereze banii de la un asociat unic dintr-un SRL?
Regulile general aplicabile tuturor societăților comerciale sunt aplicabile şi SRL‐ului cu asociat unic, astfel că dizolvarea va fi urmată de lichidare, iar în măsura în care nu se mai găsesc bunuri în patrimoniul societății, procedura trebuie să se închidă, iar debitorul să fie descărcat de datorii, asociatul unic neputând fi urmărit potrivit dreptului comun.
Dar asta e doar o parere.
Totodată, în conformitate cu dispoziţiile art. 259 din Legea nr. 31/1990, republicată, "creditorii societăţii au dreptul de a exercita contra lichidatorilor acţiunile care decurg din creanţele ajunse la termen, până la concurenţa bunurilor existente în patrimoniul societăţii, şi numai după aceea de a se îndrepta împotriva asociaţilor, pentru plata sumelor datorate din valoarea acţiunilor subscrise sau din aceea a aporturilor la capitalul social". Reiese deci că şi societăţile comerciale cu răspundere limitată, cu asociat unic, dizolvate de drept în baza art. 30 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 359/2004, intră în lichidare potrivit art. 233 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se prevede că "dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării". În acest sens, prin alin. (2) al aceluiaşi articol, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 156 din Legea nr. 441/2006, se mai prevede că "din momentul dizolvării, directorii, administratorii, respectiv directoratul, nu mai pot întreprinde noi operaţiuni", subliniindu-se că, "în caz contrar, aceştia sunt personal şi solidar răspunzători pentru acţiunile întreprinse".

Alte discuții în legătură

Lichidare voluntara srl monica borz monica borz Buna ziua. Am doua intrebari: 1. in cazul unei dizolvari-lichidari voluntare, in care asociatii se inteleg asupra impartirii activelor, firma nu are datorii ... (vezi toată discuția)
Satutul imobilului dupa radierea de catre rc a srl cu asociat unic in 2002 pe l 341 cascatu cascatu RC a radiat societatile care nu au completat capitalul social in intervalul cerut de lege. tinand cont ca e vorba de srl cu asociat unic la acea data nu se ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)