avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO - procedura pentru actiune
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO - procedura pentru actiune

Curtea de apel mi-a respins recursul pentru o actiune avand ca obiect comunicarea de informatii publice - Legea 544.
Ce pasi trebuie urmati pentru a depune actiune la CEDO si in ce termen ?
Ce actiuni obligatorii trebuie intreprinse in tara inainte de a se ajunge la CEDO ?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
adiadiadi, utilizator
Stimat forumist,

În primul rând, trebuie să aveți în vedere limitele competenței materiale ale Curții Europene: CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european, ci este o instanță care judecă exclusiv violările drepturilor și libertăților ocrotite de Convenția Eurpeană.

Având lucrul acesta în vedere, termenul este de 6 luni de la epuizarea căilor efective de atac, în acest caz recursul.

PS.

Legat de un alt subiect deschis de către dvs pe avocatnet -

Subiect: Termen recurs
Buna seara .
In cazul respingerii in prima instanta la tribunal a unei actiuni pe Legea 544 - comunicare informatii de interes public, care este termenul de recurs si de cand curge ?

www.avocatnet.ro/content/for...

apare că dvs nu ați fi epuizat recursul, deoarece hotărârea recurabilă nici nu s-ar fi motivat.

Dacă aceasta este speța la care vă referiți, ar trebui să așteptați judecarea în recurs.

Subsecvent, verificați dacă este vorba într-adevăr de un drept crotit de Convenție și nu doar așa-numita cerere de tip a patra instanță - fourth instance case, adică învestirea Curții Europene cu un soi de recurs european, caz în care cererea este inadmisibilă vădit.

Vă invit, în special, urmărirea condiților de admisibilitate arătate de Art. 34 și 35 ale Convenției.

Cu stimă.


Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
andreigrigoriu, moderator
Multumesc .
Ma intereseaza daca in urma respingerii recursului , pot ataca la CEDO pentru incalcarea dreptului de acces la informatii publice .
Unde pot gasi prevazut acest drept , in mod explicit, ca fiind ocrotit de conventie ?
In acesta situatie , daca nu am motive pentru a introduce actiune pentru revizuire/contestatie in anulare , pot introduce actiunea la CEDO sau este obligatorie utilizarea celor doua cai de atac revizuire/contestatie in anulare ?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
adiadiadi, utilizator
Stimat forumist,

Dreptul la informare publica nu este prevazut ca atare de Conventie, iar asa-numitele actio populis nu sunt aparate, de asemeni, de articole precum Art 6.

Termenul de 6 luni curge, ca principiu, de la recurs.

Cu stima.
Bun; in acest caz pot invoca incalcarea dreptului la un proces echitabil ?
In fapt , am cerut sa-mi se comunice 4 documente/informatii si nu mi s-a comunicat decat unul .
Stimat forumist,

Articolul 6 al Convenției nu acoperă, precum fals se crede, toată aria proceselor pe care un justițiabil poate să la intenteze pe plan intern, național, ci doar cele incidente, ca să citez textul Convenției,

asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii penale îndreptate împotriva sa.

În jurisprudența sa, în sfera civilului, CEDO a nuanțat includerea unei multitudini de acte administrative, evident supuse contenciosului administrativ, cu condiția ca acestea să aibă tangență cu drepturile și obligațiile civile și să nu fie lăsate la marja de apreciere a Statului.

Eu nu știu ce proces aveți - evident am înțeles că este de Legea 554 - pentru a vă da mai mult decât sfaturi de principiu.

Astfel, strict punct de pornire, în astfel de cazuri se urmărește dacă speța poate fi încadrată ca fiind o încălcare a Art. 6, sau, dacă esta cazul, a altor articole, cum ar putea fi, de exemplu, unul dintre cele mai generale drepturi apărate de Convenție, respectiv Art. 8 - Dreptul la respectarea vieții private sau de familie.

Dacă după o astfel de abordare, cazul nu apare ca fiind o încălcare a drepturilor protejate de Convenție, aplicația apare ca inadmisibilă.

Practic, dvs sunteți cel care ar trebui să-și dea seama despre admisibilitatea cererii, având în vedere și modul de analiză propus.

Cu stimă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce cai de atac am impotriva unei decizii pronuntate de curtea de apel? catalinoctavian catalinoctavian Buna seara , Am o decizie nefavorabila, irevocabila de la cutea de apel. In acest caz ce cai de atac mai am? (vezi toată discuția)
Plangere cedo calomfreya calomfreya As dori sa fac o plangere CEDO. Unde gasesc formularul, adresa si pasii care trebuie urmati. Va multumesc (vezi toată discuția)
Sentinta penala definitiva - termen plangere cedo DorianMate DorianMate Sentinta a ramas definitiva in februarie 2013. In cat timp trebuie motivata de Curte si cum poate fi atacata (Recurs in anulare, CEDO) ? (vezi toată discuția)