avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale prescriere amenda circulatie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

prescriere amenda circulatie

Sotul meu a avut o masina pina in 2008 pe care a vandut-o fara sa isi faca radierea de pe numele lui.In perioada 2004-2008 a primit amenzi de circulatie pe care nu le-a platit si care au ajuns la impozitul casei.Intrebarea mea este cum se poate face radierea masinii in contextul in care nu mai stie cine este proprietarul actual si daca amenzile se mai prescriu dupa 5 ani?Multumesc
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 19:44, 7 Noiembrie 2012
Amenzile de circulatie se prescriu in termen de 5 ani conform Codului de Procedura Fiscala. Termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere creanta.



Radierea din circulatie a unui vehicul se efectueza in urmatoarele situatii :

a) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii - export;

b) proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii

c) in cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează la solicitarea proprietarului, in baza unui document emis de poliţie care atestă furtul vehiculului în ţară sau străinătate.

d) proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia, dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării acestuia intr-un spatiu adecvat detinut in conditiile legii (copie Extras CF)

e) se radiază din oficiu, in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei autoritatii administratiei publice locale, vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege

f) radiere in baza declaratiei pe propria raspundere daca vehiculul are o vechime mai mare de 30 de ani sau care mai poseda numere de inmatriculare de tip vechi (declaratie notariala in care se specifica ca autovehiculul a fost dezmembrat si nu mai circula pe drumurile publice).

g) NU SE RADIAZA UN VEHICUL LA INSTRAINAREA (VANZAREA) ACESTUIA.



Daca masina a detinut-o pana in 2008, inseamna ca amenzile din 2004-2008 ii apartin, amenzi care in mod corect au fost debitate la rolul sau fiscal, alaturi de alte bunuri.
Contractul de vanzare-cumparare, din 2008 puteti sa il prezentati la impozite si taxe pt radierea masini.
Ca sa afle cine este actualul proprietar, trebuie sa depuna la politie o cerere sa vada unde figureaza masina inregistrata.

Referitor la amenzi si teremenul de prescriere, este o intreaga procedura in urma careia statul isi recupereaza datoriile/debitele, va pot spune urmatoarele:
-o amenda din 2004, sigur a fost somata in termenul de prescriere adica 2009(5ani).
-asta inseamna ca somatia din 2009 trebuie sa fie solutionata in 5ani, adica pana in 2014.
- in 2014 somatia ca sa nu se prescrie, pe titular il declara insolvabil inca 5ani, pana in 2019.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenzi PetrescuVlad PetrescuVlad Buna ziua. Am niste amenzi mai vechi, incepand din 2008. As dori sa stiu care dintre ele se prescriu (s`au ar trenbuii sa se prescrie) si`n baza care-i legi ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii petroniki petroniki Nu am achitat impozitul pt locuinta si masina,plus amenzile de la circulatie de vreo 3 ani.Va rog sa-mi spuneti daca aceste datorii se prescriu?Multumesc! (vezi toată discuția)
Prescriere datorii la stat mboncalo mboncalo Buna ziua, am mai multe amenzi cumulate la stat de care am flat doar incercand sa platesc impozitul, nu stiu de unde sunt, cum le-am primit, pentru ce si de ... (vezi toată discuția)