avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate preda un drum public necirculat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate preda un drum public necirculat?

Bună ziua!
La sat, între casele a doi vecini există un drum public (12 m lățime). Fiindcă drumul nu mai se folosea, Primăria a tolerat ca acei doi vecini să-și împartă în mod egal acel drum (6 m fiecare). Timp de 30 ani totul a fost în regulă, vecinii s-au folosit de drum în sensul că l-au îngrădit, și și-au construit anexe pe el. Nu a fost absolut nicio problemă cu absolut nimeni.

În momentul când a apărut și a treia persoană care a solicitat Primăriei ca acea bucată de drum să se împartă la 3 persoane (pe motiv că drumul se oprește în fața grădinii lui, iar din cauză că vecinii nu-i mai dau voie să intre prin curțile lor ca el să meargă spre grădina lui) lucrurile au fost ”rezolvate” de către Primar și Viceprimar în felul următor: au întocmit un proces-verbal de predare-primire care zice așa:

”.. între Primăria comunei.... și Vecinul 1, Vecinul 2 și Vecinul 3 cu ocazia predării respectiv primirii unei suprafețe de servitute după cum urmează: Vecinul 1: 3,5 m front stradal; Vecinul 2: 3,5 m front stradal, Vecinul 3 5 m front stradal. Prezentul drum se va folosi de către persoanele menționate, cu obligația de-a întreține și menține curățenia amplasamentului.”
Primarul menționa că ar trebui să ne înțelegem pentru că dacă se face o reclamație nu-știu-unde va trebui să vină cu buldozerul și să dărâme toată îngrădirea și construcțiile și nimeni nu va mai avea nimic.

Acesta este tot conținutul procesului, semnat de către toți cei trei vecini.
Întrebările mele sunt:
- este acest proces-verbal întocmit legal din moment ce pe el nu se specifică nicio bază legală în care s-a făcut acea împărțire?
- poate Primarul pur și simplu să ia această hotărâre?
- dacă tot ce s-a făcut mai sus este perfect legal iar unul dintre vecini refuză totuși împărțirea făcută conform procesului-verbal, riscă acesta să fie amendat de către Primărie pe motiv că s-a folosit atâția ani de acel drum fără să plătească o taxă, sau să fie amendat că are construcții pe acel drum?

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: douasunu , utilizator 17:52, 9 Noiembrie 2012
Aștept în continuare un răspuns. Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie pe un teren cu unica deschidere un drum de servitute madalinaiftime madalinaiftime Buna seara, Intrebarea mea ar fi:se poate diviza o gradina a carei parte din spate are iesire pe un drum de servitute?practic terenul ar fi inconjurat din ... (vezi toată discuția)
Contestatie la expertii judiciari clau1858 clau1858 Buna ziua Sunt in proces de granatuire cu un vecin pentru o suprafata de cca 35 cm aferenta streasinii casei mele. Casa mea a fost construita in 1932 retrasa ... (vezi toată discuția)
Front stradal radugr radugr Buna ziua, detin un teren de aprox. 2000 mp din care as putea vinde o parte. Dimensiunile lui sunt de 20 ml deschiderea la strada (frontul stradal) si peste ... (vezi toată discuția)