avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa- solutii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa- solutii

Buna ! Am o firma de transport care are datorii de aproximativ 25.000 de euro si de incasat doar 10.000 de euro.Acesti bani ii incasez in urmatoarele 4-5 luni doar. Am o lipsa mare de lichiditati si nu mai pot lucra.La stat am doar aproximativ 10.000 de lei de plata.
Care ar fi solutia ? Pot baga firma in insolventa? Care ar fi dezavantajele si demersurile care trebuie sa le fac?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cristina Hodut , Avocat 15:56, 8 Noiembrie 2012
insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile

:insolventa este iminenta atunci când se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriileexigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei;

Debitorul aflat în stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi
supus dispozitiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
Daca indepliniti conditiile enumerate de colegul meu alv84 si instanta se pronunta in sensul deschiderii procedurii iar dvs. va exprimati intentia de reorganizare a activitatii, dezavantajele ar fi ca activitatea societatii se va desfasura sub supravegherea unui administrator judiciar sau mai rau, vi se poate ridica dreptul de administrare in cazul in care se dovedeste faptul ca sunteti responsabil de aducerea firmei in stare de insolventa. De asemenea, s-ar putea sa nu se aprobe de catre adunarea creditorilor planul de reorganizare propus de catre dvs. si firma sa intre in faliment sau sa nu reusiti sa implementati planul de reorganizare, consecinta fiind si in acest caz falimentul.
Multumesc de raspunsuri ! Nu cred ca este cazul de reorganizare, deoarece daca nu am lichiditati, nu am cu ce cumpara motorina, deci nu pot lucra in continuare.
Daca firma intra in faliment, care ar problemele care le-as putea avea eu, ca si administrator si asociat unic.
Problema ce s-ar putea ivi ar fi aceea a angajarii raspunderii dvs. in sensul ca, daca se constata ca va este imputabila aparitia starii de insolventa, ati putea fi obligata sa suportati o parte din pasivul(datoriile) societatii, aceasta numai in cazul in care ati savarsit una sau mai multe fapte din cele prevazute de art 138 alin 1) din Legea 85/2006 si anume:

"Art. 138

(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;

b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;

c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;

d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;

e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;

f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;

g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori"


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare voita a firmei georginho25 georginho25 am un srl din 2007 si s-au cam acumulat datoriile la stat. este vorba de 40000 lei(tva,imp.pe profit, contributii angajator etc), daca nu am nimic pe firma, ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau faliment mcnc mcnc Ce raspundere are administratorul unei societati cu raspundere limitata in caz de faliment si/sau insolventa? Societatea are datorii catre furnizori si bugetul ... (vezi toată discuția)
Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)