O cunostinta a nascut in luna octombrie a acestui an. Nu a fost la medicul de familie sa ceara certificatul de concediu medical (postnatal). Mai poate primi acum in luna noiembrie acel concediu medical? Cineva i-a spus ca este prea tarziu si nu mai poate cere acuma in luna noiembrie concediu medical daca ea a nascut in luna octombrie. In cazul in care chiar nu mai poate primi pentru luna octombrie oare nu poate primi nici macar pentru luna noiembrie?
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 17. - (1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
...
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
...
2. Asadar i se poate elibera certificat medical pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal) si pentru luna precedenta.
Mai revin cu o intrebare. Nu stiu exact din ce motiv dar in luna octombrie cand d-na respectiva a nascut se pare ca aceasta nu mai figura pa lista cabinetului/medicului de familie la care stia/credea aceasta ca este. S-a inscris/reinscris la medicul de familie in luna noiembrie dar nu a primit concediu medical pe motiv ca in luna octombrie nu avea medic de familie. Stie cineva cum este procedura in astfel de situatii daca intr-adevar nu mai poate primi concediu medical (postnatal). Mentionez ca persoana in cauza era asigurata.
Art. 45 din Norma de aplicare din 27/01/2006 a prevederilor OUG 158/2005:
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pentru cel mult 30 de zile calendaristice de catre medicul de familie sau de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, care ia in evidenta si urmareste pe parcursul sarcinii gravida, pana la durata maxima prevazuta de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lauzie pana la durata maxima prevazuta de lege se face de medicul de familie care are in urmarire lauza.
Concediu prenatal
getazanf
doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)
Prenatal si postnatal
belory1
Buna seara. Sunt insarcinata in 7 luni. Ar trebui sa nasc in aprilie. Termenul este 18-20. As dori din suflet daca se poate sa fiu lamurita in ceea ce priveste ... (vezi toată discuția)