avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumuturi de la asociat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumuturi de la asociat

Buna ziua,

In baza unor contracte de imprumut pe termen scurt cu asociatul, prin care s-a asigurat acoperirea nevoilor de cash din companie, au fost primite imprumuturi in mai multe transe.
Sumele imprumutate care nu au putut fi rambursate catre asociat intr-o perioada de pana la 1 an trebuie considerate imprumuturi pe termen lung? Intreb acest lucru pentru ca daca intra in categoria capitalului imprumutat, pierderea neta din diferente de curs valutar aferenta este nedeductibila la calculul rezulatului fiscal conform art 23. Cod fiscal si Norme metodologice. Si in acest caz trebuie inregistrate in contul 167 - pe termen lung?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
FLOREN, utilizator
Cel mai recent răspuns: FLOREN , utilizator 13:43, 12 Noiembrie 2012
contul 167, nu evidentiaza strict, imprumuturile pe termen lung.In el se inreg alte imprumuturi(leasing, garantii, s.a)Imprumut acordat de asociati ( pe termen scurt/ lung) tot in 455 ramane, urmand sa defalcati dvs.in situatii,in functie de contract, daca este datorie pe termen scurt sau lung.
Cand e vorba de acest articol trebuie sa tineti cont de unde e eimprimutul: instituii bancare sau nebancare.
alineatul 4. din acest articol: Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.
Aportul asociatului este inregistrat in contul 4551 care intra in categoria conturilor de terti iar nu in cea a conturilor de capital. Renegocierea contractului si esalonarea pe o durata mai mare de un an nu justifica transferul dintr-o categorie in alta. In fond, pot face acest lucru cu furnizorii, salariatii sau (de ce nu?) chiar cu statul sau alti creditori. De ce ar avea asociatii un statut mai special?
Fiind vorba intr-o prima faza de imprumuturi de la asociat pe termen scurt, datorita faptului ca nu au putut fi rambursate intr-o perioada de pana la 1 an, acestea se includ in situatii financiare/ raportari la categoria de imprumuturi pe termen scurt sau pe termen lung? Este necesara pentru aceasta existenta actului aditional la contractul de imprumut?
Sau este suficient faptul ca a trecut mai mult de 1 an de la primirea banilor cu titlu de imprumut?
Multumesc.















~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Total active si capital imprumutat nefertiti_g nefertiti_g buna seara, cum se calculeaza total active? active imob+active circ+ ch in avans? dar capitalul imprumutat? reprezinta creditele pe termen mai lung de 1 ... (vezi toată discuția)
Linie credit transformata in credit cu rata lunara Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Am avut o linie de credit care se va transforma in credit cu rate lunare pe o durata de 48 luni ? Care este inregistrarea contabila in ce cont ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar emanuela73 emanuela73 Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de ... (vezi toată discuția)