avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie copil , de la angajator cu restante la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie copil , de la angajator cu restante la stat [ in executare silita ] ?

Buna ziua,

In speranta ca ma veti ajuta cu un raspuns , va dresez si eu situatia in care ma aflu.

Situatia mea e una interesanta ... inaintea nasterii copilului am lucrat la DOI angajatori diferiti ; cu primul totul ok ; al doilea , pentru ultimele luni dinaintea nasterii copilului [ iulie si august ] nu a latit obligatiile la stat pt salariati ( nici salariile in intregime ) ... la 30 sept 2008 apare pe siteul ANAF ca debitor cu ,, X ,, lei si inceperea procedurii de executare silita ... patronul isi ia jucariile si pleaca ( e doar rezident in Romania si e catatean dinafara spatiului U.E. ) ... binenteles ca a ramas deschis si carnetul de munca la ITM, nu mi-a eliberat nici o adeverina pt indemnizatie etc. Totusi , in luna august 2008 si sept 2008 a facut ceva plati salariale partiale , pentru care am primit si o copie de la fosta contabila a documentelor de plata partiala a salariului ,, DISPOZITIE DE * ___plata____ / ... SCOPUL PLATII : __ avans salar ___ ,, ; banuiesc ca pt aceste sume nu s-a platit taxele aferente catre stat ; de la ANAF raspunsul primit pt sumele datorate de societate ,, ... secret fiscal ... ,, . Tinand cont ca nu mi-au fost eliberate documentele solicitate de la angajator , am dat o declarie pe propria raspundere din care reies cele 12 luni anterior ... cu veniturile nete realizate . Pentru neplata salariala am deschis proces ( dar si aici daca nu ai cu cine te judeca ... interesanta situatia ) ... ; Copilul s-a nascut in septembrie 2008 .

1. Cele trei plati partiale ale salariului ( una in august si doua in sept ) au valoare ca si VENIT PROFESIONAL SUPUS
IMPOZITULUI PE VENIT ( au stampila societatii pe ele si semnatura contabilului ) ?

2. DECLARATIA PE PROPRIA RASPUNDERE cu veniturile salariale din ultimele 12 luni ( din care ultimele doua partiale )
se ia in considerare la dosar ?

3. In sutuatia data , inteleg ca dupa ,, un timp ,, voi primi 3 salarii medii compensatorii ( iulie / august si septembrie ) ...
Aceasta lege nu face obiectul platilor catre CAS , SOMAJ ETC. ... Care ar fi metodologia legala prin care in situatia
data ( 10 si 1/2 luni bani virati ok la stat + 1 si 1/2 executare silita asupra angajatorului ) respectiv ( 10 si 1/2 luni
salariu ok + 1 si 1/2 luni salariu partial ) as putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ( 85 % ) ?

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters74087 , utilizator 22:28, 23 Februarie 2009
In conformitate cu Ordinul nr. 68, emis miercuri, 4 februarie 2009 de M.M.F.P.S. pentru veniturie [ partiale ] salariale nete din august 2008 ( pentru iulie 2008 ) si din septembrie 2008 ( pentru august 2008 ) daca as suporta eu aceste plati pentru :
a. cota de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii , calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva ;
b. contributiile la fondurile de pensii facultative ;
c. cotizatia sindicala platita in luna respectiva ;

ar fi legal pentru a fi considerate veniturile mele salariale ( partiale ) pentru 1/2 iulie 2008 si august 2008 ca : ,, venituri profesionale supuse impozitului pe venit ,, ? ... #-o

Va rog un raspuns ! Multumesc .
Daca doriti sa achitati dvs aceste contributii , nu vad de ce nu ar fi legal ... legea prevede clar conditia pentru a benefica de indemnizatia pentru CIC : realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
... si totusi ca sa fac dovada realizarii ,, venutilor profesionale supuse impozitului pe venit ,, este suficient sa achit conform Ordinului Nr. 68 din 4 februarie 2008 ( aprox. 20 % din incasarile salariale nete ) sau toate impozitele si taxele cu CAS , CASS , pensii etc. ( aprox. 70 % din incasarile salariale nete ) ? Mentionez ca diferenta este considerabil mai mare ...

Multumesc.
Este bine sa fie achitate toate taxele si contributiile ... desi , OUG nr.148/2005 se refera numai la venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Totusi , cred ca o sa merg eu cat mai urgent sa achit o parte din retinerile pentru angajat , respectiv impozitul retinut [ 16 % ] conform O.U.G. 148 / 2005 ... si o parte din retinerile pentru angajator respectiv somaj [ 0,005 % din brut ] pentru a se contabiliza la pensii ...

Totusi consider ca ar fi legal sa achit doar pentru suma incasata ( respectiv pentru salariul net partial incasat ) pe acea o luna si jumatate ... Astazi fiind sambata mai gandesc pana luni ce si cum sa fac !

De la A.J.P.S. obtin fffff greu informatii concrete ( respectiv , in cazul D-voastra faceti X si Y si atunci e ok ) ; am primit mai degraba raspunsuri : ,, Nu corespundeti in conformitate cu legea X si Y ,, ... Acest lucru nu imi pare in regula deoarece dupa ce am luat oficial tapa de la angajator sa se mai comporte cu tine neprofesional si o institutie de stat la care inainte am contribuit si eu enorm de mult prin taxele si impozitele achitate ... :( ... in fine ... Sper ca e doar un caz izolat !

Sper ca asa va fi ok in vederea aprobarii Dosarului pentru CIC .

Multumesc mult D-le Elis .

Alte discuții în legătură

Calcul venituri in perioada concediului pentru cresterea copilului CristinaChelariu CristinaChelariu In afara de slujba nr. 1, sunt si traducator autorizat. In perioada sarcinii (care urmeaza a fi parte din ultimele 12 luni de munca inainte de nastere) am ... (vezi toată discuția)
Primesc sau nu indemnizatia pentru cresterea copilului??? annatim1 annatim1 Buna seara! Ma numesc Ana-Maria si sunt insarcinata in luna a treia. De la 1 septembrie 2008 sunt angajata ca profesor de Limba romana, cu statutul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mama terenteionut terenteionut Buna ziua! Sotia mea este insarcinata,va naste in luna august. la locul actual de munca are contract de munca incepand din luna octombrie2015, prin urmare nu ... (vezi toată discuția)