avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturile morale de autor sunt obligatorii?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturile morale de autor sunt obligatorii?

Buna ziua, am cedat in cadrul unui contract de cesiune drepturile patrimoniale ale unei opere si m-am trezit ca editorul n-a mentionat numele meu in intreaga carte. Specific ca nu exista nici o obligatie contractuala de a face acest lucru, deoarece am presupus ca dreptul moral de a fi mentionat ca autor trebuie indeplinit automat. Editorul mi-a spus ca din moment ce acest lucru nu este specificat in contract nu are obligatia sa-mi publice numele. Are dreptate sau nu?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 11:26, 9 Noiembrie 2012
in mod normal editorul este obligat sa respecte dr. morale de autor prevazute la art 10 din L 8/1996, si in special dreptul privind recunoaşterea calităţii de autor al operei.

presupunand ca acel contract de cesiune a dr. patrimoniale de autor este guvernat de legea romana, dvs. puteti sa-l obligati pe editor sa va precizeze numele ca si autor al operei, chiar daca in acord nu este trecuta nicio astfel de obligatie.
Inteleg ca el nu a respectat legea chiar daca nu s-au specificat clar aceste aspecte in textul contractului. Dar prin nerespectarea legii contractul nu devine nul? Chiar daca specificatia nu exista, legea pe care se bazeaza el nu a fost respectata si prin acesta scapare nici contractul nu a fost respectat. Sau nu functioneaza in acest fel?
prin nerespectarea unor prevederi din dreptul comun, contractul nu devine nul. dvs puteti notifica editura sa va puna numele pe lucrare, iar in caz contrar, va puteti duce in instanta cu o actiune in pretentie (daune) ptr raspundere civila delictuala (si nu contractuala) ptr ca fapta de omisiune de a pune numele dvs, nu-si are izvorul in contractul incheiat.

mentionez ca opinia de mai sus se bazeaza pe situatia de fapat descrisa de dvs foarte sumar in acest forum.

ptr o opinie exacta, trebuie sa consultati un avocat specializat in drept de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim iulian901 iulian901 Buna ziua, Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea). Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)
Drepturi morale ºi drepturi patrimoniale Pixelut Pixelut As dori sa stiu diferenta dintre drepturile morale si cele patrimoniale in legea drepturilor de autor, sau sa fiu sigur ca am inteles ce trebuie. Recent am ... (vezi toată discuția)