Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in solutionarea unei probleme pe care o are o matusa cu succesiunea : sotul ei a decedat acum 10 ani . a mai fost casatorit anterior casatoriei cu matusa mea, iar din prima casatorie( care a durat cativa ani, cand unchiul meu era f. tanar) au rezultat 3 copii, carora le-a platit pensie alimentara, dar nu a avut in rest nici o legatura cu ei( in momentul decesului unchiul meu avea in jur de 75 de ani, deci legatura cu copii din prima casatorie a fost rupta cu multi ani inainte). In timpul celei de-a doua casatorii( cu matusa mea), au cumparat un apartament,ambii fiind proprietari, nu au avut copii, iar la decesul unchiului, survenit acum aprox. 10 ani, copii nu au putut fi anuntati( nestiind matusa absolut nimic despre domiciliul sau nr. lor de telefon) si nici ulterior copii nu s-au mai interesat de tatal lor, probabil necunoscand faptul ca a decedat. Unchiul meu a lasat un testament neautentificat la notar, scris de el si cu semnatura prin care partea lui din apartament ii ramane mostenire matusii mele. Matusa mea vrea sa deschida succesiunea, dar nu stie cum sa faca si ii este teama de o aparitie a copiilor sotului ei si o eventuala pretentie la mostenire. Care ar fi etapele de parcurs si ce riscuri exista pentru matusa mea in cazul deschiderii succesiunii?
Va multumesc
Pe de o parte, moştenitorii rezervatari (cei trei copii din prima căsătorie a defunctului) nu pot fi exheredaţi prin testament. Defunctul nu putea, prin act pentru cauză de moarte, să-şi lipsească descendenţii de rezerva succesorală.
Pe de altă parte, este la fel de adevărat că, pentru a invoca dreptul la rezervă, descendenţii (ca oricare succesibil, de altfel) trebuie să accepte succesiunea în termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii - deschidere care, potrivit codului civil, are loc pe data decesului celui care lasă succesiunea.
Am serioase temeiuri să cred că cei trei fii vor putea invoca vreo cauză de suspendare a prescripţiei dreptului de opţiune sau că ar putea cere cu succes repunerea în termen.
Aşa cum văd eu lucrurile, dacă cei trei fii nu au acceptat expres succesiunea, nu vor putea emite pretenţii cu privire la rezerva succesorală. Despre acte de acceptare tacită nu cred că poate fi vorba din moment ce ei nu au avut nicio legătură cu defunctul sau cu bunurile acestuia. Solicitaţi dezbaterea succesiunii la judecătorie, iar dacă în urma citării cei trei fii vor emite pretenţii invocaţi neacceptarea de către ei a succesiunii după tatăl lor.