la o asociatie de propietari cenzorul poate fi angajat cu conventie civila?
care sunt contributiile datorate de asociatia de propietari in acest caz?
dar in cazul unui pensionar angajat in functia de paznic, care sunt obligatiile fiscale?
multumesc
cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat,conform hotararii adunarii generale a proprietarilor,la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli
Daca cenzorul este ales din cadrul asociatiei in AG, atunci el se indemnizeaza prin contract de mandat. In acest caz aceasta indemnizatie se declara, alaturi de salariile din asociatie, in Decl.112 unde se completeaza automat contributiile.
Daca cenzorul este o persoana externa, atunci el trebuie sa aiba atestat CECCAR si atunci se angajeaza in baza unui contract civil. In acest caz nu intereseaza niciun fel de contributii. Asociatia plateste cenzorului costul inscris in contract. (a nu se face confuzie cu conventia civila).
Paznicului, ca oricarui angajat, i se intocmeste CIM, cu declaratia si plata contributiilor rezultate din Decl.112.
Daca cenzorul este un "adevarat cenzor" stie singur cum trebuie sa colaboreze cu asociatia in functie de cele spuse mai sus: este ales sau nu de adunarea generala.
Apoi tot cenzorul stie ce formalitati se intocmesc cu privire la colaborarea cu orice persoana inclusiv cu paznicul, cenzorul avand printre altele si obligatia de a verifica legalitatea intocmirii documentelor, contractelor, a intregii activitati desfasurate de asociatiei.
conform legii "daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pt angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari , persoana fizica cu studii de specialitate ori juridica specializata" deci nu cecar