am si eu o intrebare in urma unei dispute pe care am avut-o cu cineva : ce fel de contract se poate incheia intre o persoana juridica si o persoana fizica (care are un mandat intro functie publica), contract prin care sa i se poata deconta diferite drumuri sau orice alte cheltuieli pe care le face in interesul acestei firme. Contractul ar trebui obligatoriu sa nu fie remunerat dotorita prevederilor legale cu privire la detinerea unui mandat si exercitarea de alte functii( in acest caz nu poate detine alte functii). Si in cazul in care se poate incheia un astfel de contract trebuie sa fie incheiat in forma autentica (la notariat s-au un avocat)? Sau se poate incheia doar intre parti.
Buna ziua !
respectiva persoana juridica ii poate da persoane fizice o procura in forma autentica in care se vor enumera mandatele pe care trebuie sa le indeplineasca persoana x in numele mandantului.
Cand am spus ca persoana fizica detine un mandat m-am referit la un mandat de genul daputat sau senator. Eu stiam ca in timpul unui astfel de mandat deputatul s-au senatorul nu poate detine alte functii (ca angajat la o firma).Nu poate exercita decat functia de deputat sau senator. Din cate stiu eu nu exista nici un contract care sa se poata incheia intre o persoana fizica cu un astfel de mandat si o persoana juridica(firma),.Contract ar trebui sa nu fie remunerat (pentru ca altfel ar incalca legea) dar in acelasi timp ar trebui sa ii poata permite decontarea cheltuielile pe care le face in interesul firmei . Tinem cont de faptul ca nu poate detine o functie in firma respectiva din cauza mandatului. Deci intrebarea ar fi : prin ce fel de contract ar putea lucra aceasta persoana la aceasta firma dar fara a fii platit pentru a nu incalca legea. El nu ar avea voie sa detina o functie in aceasta firma deci un contract l-ar putea ajuta?
buna ziua!
firma x ii da lui Y=senator/deputat( nu intereseaza ce este) o PROCURA AUTENTICA pentru ca in numele ei si pentru ea sa indeplineasca anumite mandate de ex- sa ridice certificate de atestare fiscala, sa reprezinte societatea in relatiile cu banca, orice autoritati persoane fizice sau juridice etc.
In acesata situatie nu ne intereseaza ce functie indeplineste Yca este senator/deputat.
De asemenea in cuprinsul procurii se va preciza ca "prezentul mandat este gratuit, netransmisibil si valabil pana la revocarea sa expresa".
aceste cheltuieli- benzina, in speta firma le deconteaza pe baza de bon fiscal. deci madatarul dvs trebuie sa solicite bon fiscal ori de cate ori alimenteaza cu combustibil.
pentru alte cheltuieli, poate solicitasi factura fiscala fara a avea nevoie de delegatie din partea firmei.