Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca pot deconta un bon de benzina pe firma mea si masina personala.
Mai exact am o firma ,sant asociat si administrator si intreb in ce masura pot deconta pe firma un bon fiscal cu combustibil folosit pentru masina personala dar in interesul firmei folosita desigur.
Multumesc mult,
In primul rand, trebuie sa faceti contract de inchiriere sau de comodat,intre firma si dvs.ca persoana fizica. In ambele situatii puteti deconta pe firma combustibilul si alte cheltuieli aferente autoturismului la 50% din valoare,potrivit art.21 alin.(4)lit.t).din Codul fiscal.
Aveti inchiat vreun contract intre firma si dumneavoastra ca proprietar al masinii ?
Daca nu aveti incheiat nici un fel de contract, nu puteti deconta nimic pe firma.
Daca utilizati masina proprie in interesul firmei trebuie sa incheiati cel putin un contract de comodat intre dvs. ca proprietar si firma. Acest contract poate fi sub forma unui inscris sub semnatura privata, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de notar sau avocat. In contract nu uitati sa stipulati daca autoturismul este utilizat in comun sau exclusiv de firma. In primul caz se poate deduce 50% din contravaloarea carburantului achizitionat pe firma si documentat cu bon fiscal pe care se imprima codul fiscal al beneficiarului (pana la valoarea de 100 euro/bon).
Daca nu aveti, va trimit un model.
multumesc mult,
Deci sa inteleg ca din valoarea bonului de 100 lei inregistrez pe firma 50 lei?sigur daca inchei un contract de comodat sau 100 lei si deduc doar 50 lei?
Si cum inregistrez contabil?
Multumesc mult de tot