avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Amortizare + cheltuieli cu auto
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Amortizare + cheltuieli cu auto

Sunt titular de Intrepr.Individ., neinregistrat in scopuri de TVA.
Am achizitionat auto pe firma la data de 1 iulie 2013 cu 72000 lei. Utilizez auto si in interes personal.
1. Cu ce luna se aplica amortizarea ? Pe cate luni?
2. Cheltuielile cu auto (reparatii, piese schimb, rovigneta, asigurari, impozit) sunt deductibile limitat. In ce procent? Dar pt.combustibil?
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 11:24, 6 Aprilie 2014
Durata de amortizare pentru autoturisme este de maxim 6 ani si se incepe inregistrarea amortizarii in luna imediat urmatoare celeia in care a fost achizitionata masina.
Potrivit reglementarilor din acest se poate deduce lunar o chiltuiala cu amortizarea de maxim 1500 lei restul fiind nedeductibil fiscal.
Cheltuielile cu reparatiile,rca si rovinieta sunt deductibile 50%.
Pentru amortizare cat si cheltuieli de reparatii, rca si rovinieta care sunt cheltuieli deductibile limitat, completati si cate o fisa de operatiuni diverse.
Pretul masinii este de 72000 lei, deci as putea sa o amortizez in 4 ani (am gasit ca autoturismele se pot amortiza in 4-6 ani), cate 1500 lei/luna.
Cat despre combustibil, parca era o prevedere ca este deductibila doar 50% din aceasta cheltuiala daca auto e folosit NUMAI pt.obtinerea venitului, asa ca in cazul meu 50% x 50% = 25%. Este asa sau nu?
Pentru combustibil, cheltuiala e deductibila 50% daca e folosit si in interes personal.
Exemplu: Faceti un plin de 124lei (100 +24tva). In registrul jurnal de incasari si plati treceti valoarea bonului adica 124 lei.
In fisa de operatiuni diverse deschisa pentru cheltuiala cu carburantul treceti toata suma adica 124 lei. E posibil sa aveti mai multe cumparari de combustibil intr-o luna si le treceti in acest fel pe toate.
In jurnalul operatiunilor diverse preluati la sfarsit de an fiscal, doar valoarea rezultata dupa aplicarea procentului de deducere de 50%. Daca de exemplu, in anul 2013 veti avea un total de 800 lei cheltuiala cu combustibilul, atunci preluati doar 400 lei.
Multumesc!
Inca o intrebare, va rog!
Cheltuielile ocazionate cu inmatricularea autoturismului (timbrul de mediu, numere preferentiale) sunt deductibile 100% sau 50%?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate cheltuieli achizitie auto cristian_conea cristian_conea Am achizitionat auto pt. Intrepr.Individ.neinreg.in scopuri de TVA (utilizat si in interes personal) si imediat am dotat-o cu alarma (300 lei). Amortizarea o ... (vezi toată discuția)
Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)
Deduceri pfa cabinet de avocat maanei maanei - Cabinet avocat neplatitor de TVA poate deduce: 1.cheltuieli de infiintare,avind in vedere ca la data efectuarii lor nu exista venituri ? 2.Cas care ... (vezi toată discuția)