Sunt titular de Intrepr.Individ., neinregistrat in scopuri de TVA.
Am achizitionat auto pe firma la data de 1 iulie 2013 cu 72000 lei. Utilizez auto si in interes personal.
1. Cu ce luna se aplica amortizarea ? Pe cate luni?
2. Cheltuielile cu auto (reparatii, piese schimb, rovigneta, asigurari, impozit) sunt deductibile limitat. In ce procent? Dar pt.combustibil?
Durata de amortizare pentru autoturisme este de maxim 6 ani si se incepe inregistrarea amortizarii in luna imediat urmatoare celeia in care a fost achizitionata masina.
Potrivit reglementarilor din acest se poate deduce lunar o chiltuiala cu amortizarea de maxim 1500 lei restul fiind nedeductibil fiscal.
Cheltuielile cu reparatiile,rca si rovinieta sunt deductibile 50%.
Pentru amortizare cat si cheltuieli de reparatii, rca si rovinieta care sunt cheltuieli deductibile limitat, completati si cate o fisa de operatiuni diverse.
Pretul masinii este de 72000 lei, deci as putea sa o amortizez in 4 ani (am gasit ca autoturismele se pot amortiza in 4-6 ani), cate 1500 lei/luna.
Cat despre combustibil, parca era o prevedere ca este deductibila doar 50% din aceasta cheltuiala daca auto e folosit NUMAI pt.obtinerea venitului, asa ca in cazul meu 50% x 50% = 25%. Este asa sau nu?
Pentru combustibil, cheltuiala e deductibila 50% daca e folosit si in interes personal.
Exemplu: Faceti un plin de 124lei (100 +24tva). In registrul jurnal de incasari si plati treceti valoarea bonului adica 124 lei.
In fisa de operatiuni diverse deschisa pentru cheltuiala cu carburantul treceti toata suma adica 124 lei. E posibil sa aveti mai multe cumparari de combustibil intr-o luna si le treceti in acest fel pe toate.
In jurnalul operatiunilor diverse preluati la sfarsit de an fiscal, doar valoarea rezultata dupa aplicarea procentului de deducere de 50%. Daca de exemplu, in anul 2013 veti avea un total de 800 lei cheltuiala cu combustibilul, atunci preluati doar 400 lei.
Inca o intrebare, va rog!
Cheltuielile ocazionate cu inmatricularea autoturismului (timbrul de mediu, numere preferentiale) sunt deductibile 100% sau 50%?