Sunt titular de Intrepr.Individ., neinregistrat in scopuri de TVA.
Am achizitionat auto pe firma la data de 1 iulie 2013 cu 72000 lei. Utilizez auto si in interes personal.
1. Cu ce luna se aplica amortizarea ? Pe cate luni?
2. Cheltuielile cu auto (reparatii, piese schimb, rovigneta, asigurari, impozit) sunt deductibile limitat. In ce procent? Dar pt.combustibil?
Durata de amortizare pentru autoturisme este de maxim 6 ani si se incepe inregistrarea amortizarii in luna imediat urmatoare celeia in care a fost achizitionata masina.
Potrivit reglementarilor din acest se poate deduce lunar o chiltuiala cu amortizarea de maxim 1500 lei restul fiind nedeductibil fiscal.
Cheltuielile cu reparatiile,rca si rovinieta sunt deductibile 50%.
Pentru amortizare cat si cheltuieli de reparatii, rca si rovinieta care sunt cheltuieli deductibile limitat, completati si cate o fisa de operatiuni diverse.
Pretul masinii este de 72000 lei, deci as putea sa o amortizez in 4 ani (am gasit ca autoturismele se pot amortiza in 4-6 ani), cate 1500 lei/luna.
Cat despre combustibil, parca era o prevedere ca este deductibila doar 50% din aceasta cheltuiala daca auto e folosit NUMAI pt.obtinerea venitului, asa ca in cazul meu 50% x 50% = 25%. Este asa sau nu?
Pentru combustibil, cheltuiala e deductibila 50% daca e folosit si in interes personal.
Exemplu: Faceti un plin de 124lei (100 +24tva). In registrul jurnal de incasari si plati treceti valoarea bonului adica 124 lei.
In fisa de operatiuni diverse deschisa pentru cheltuiala cu carburantul treceti toata suma adica 124 lei. E posibil sa aveti mai multe cumparari de combustibil intr-o luna si le treceti in acest fel pe toate.
In jurnalul operatiunilor diverse preluati la sfarsit de an fiscal, doar valoarea rezultata dupa aplicarea procentului de deducere de 50%. Daca de exemplu, in anul 2013 veti avea un total de 800 lei cheltuiala cu combustibilul, atunci preluati doar 400 lei.
Inca o intrebare, va rog!
Cheltuielile ocazionate cu inmatricularea autoturismului (timbrul de mediu, numere preferentiale) sunt deductibile 100% sau 50%?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.